Eddig ennyienválaszoltak Orbán Viktor kérdőívére

2017.04.18 16:01

Több mint 100 ezer választópolgár küldte vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet eddig – közölte Hollik István KDNP-s képviselő. A kormány szerint a mostani rezsicsökkentős kérdőívre arányaiban többen válaszoltak, mint a 2015-ös bevándorlásosra.

Hollik István
 
A hónap elején indult nemzeti konzultációs kérdőívre visszaküldött válaszok száma meghaladta a 100 ezret – közölte Hollik István. A KDNP-s képviselő közölte, azt reméli, egyre többen felismerik, a kérdőívben szereplő kérdések fontos nemzeti ügyekre vonatkoznak.
 
Később a Kormányzati Tájékoztatási Központ pontosította a számot, e szerint eddig az állampolgárok nagyjából harmada kapta meg a küldeményt, és bő egy hónappal a határidő előtt 112 ezer kérdőívet küldtek vissza.
 
Hozzátették, hogy a netes válaszadásokkal együtt a 140 ezret közelíti a résztvevők száma. Ez szerintük időarányosan magasabb részvételi hajlandóságot jelent, mint amilyet a 2015-ös bevándorlásról szóló konzultációkor tapasztaltak.
 
A KDNP szerint Brüsszel megtámadta a rezsicsökkentést, Hollik István pedig felidézte, az Európai Bizottság tavaly novemberben hozta nyilvánosságra az energiaunióról szóló javaslatát.
 
Ebben szerinte egyértelműen benne van, hogy a bizottság meg akarja szüntetni az áram esetében a nemzeti ármegállapítást jogát, és ezt Brüsszelbe akarják telepíteni. 
 
A témában kedden meghallgatták az Országgyűlés európai ügyek bizottságában Aradszki Andrást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkárát, aki ismertette az elkészült hatásvizsgálatot.
 
Hollik István szerint ezután úgy döntöttek, szubszidiaritásvizsgálatot kezdeményeznek, hogy kiderüljön, megfelel-e a javaslat annak az uniós elvnek, amely szerint a döntéseket mindig a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni.
 
Mint mondta, teljesen nyilvánvaló, hogy Brüsszel veszélybe akarja sodorni a rezsicsökkentést. Ha a hatósági ármegállapítás megszűnik, az egyet jelent a magyar rezsicsökkentés megszüntetésével – tette hozzá.
 
Orbán Viktor húsvéti nyilatkozatáról, amelyben a tüntetésekkel összefüggésben arról beszélt, hogy sok békés keresztény embernek viszket már a tenyere, azt mondta, őt is bosszantják azok a jelenségek, amelyeket lát.
 
Az, hogy valaki nem ért egyet a kormánnyal, ellenzéki érzelmű, még nem jogosít fel senkit a törvények be nem tartására – mondta Hollik István.
 
mti.hu