Eddig nagyon kevesen jelentkeztek a választásra szavazóköri delegáltnak

2019.05.15 10:09

Már csak két nap maradt a szavazóköri pártdelegáltak jelölésére. Eddig nagyon kevés a delegált.

Eddig nagyon kevesen jelentkeztek a választásra szavazóköri delegáltnak
korábbi felvétel
 
 
Még egy hétig kérhetik átjelentkezésüket azok, akik május 26-án nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben szeretnének szavazni az EP-választáson a határidő május 24. 16 óra.
 
Eddig 30 ezren jelezték, élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, de az utolsó egy hétben nagyobb roham várható, négy éve is ekkor háromszorozódott meg az átjelentkezők száma. Az átjelentkezést vagy személyesen a helyi választási irodánál, vagy online a valasztas.hu oldalon lehet kérni. Az is átjelentkezéssel szavazhat, aki pl. nem a szavazókörében lévő kórházban van a szavazás ideje alatt.
 
Nem jogsértő, ha az EP-választás napján a pártok a szavazóköri eredményeket közzéteszik a hivatalos tájékoztató eredmények előtt, ezt csak a Nemzeti Választási Irodának (NVI) tilos megtennie. Magyarországon több mint tízezer szavazókör van, ebbe delegálhatnak az EP-listát állító pártok két-két embert. A delegálásra május 17-ig van lehetőség. Ugyanakkor egyelőre úgy tudni, a pártok alig 1500 jelöltet delegáltak eddig a szavazókörökbe.
 
Pedig az ő részvételük fontos garanciája a szavazás tisztaságának. A pártok a saját delegáltjaikon keresztül ellenőrizhetik a választás szabályos lebonyolítását, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Emellett a párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti, így törvényesen hozzájuthat a szavazóköri jegyzőkönyv egy példányához is, vagyis a pártok a delegáltjaikon keresztül közvetlenül követhetik az eredmény megállapítását. Így a pártjukat az eredményekről is tájékoztathatják.
 
hvg.hu