Eddig tudta titkolni a kormány a botrányos korrupciós jelentést

2019.08.01 13:47

Az úgynevezett GRECO-jelentésből kiderül, hogy Magyarországon a korrupció elleni harc sem a parlamentben, sem pedig az igazságügy területén nem megfelelő, és hogy 18 ajánlásból csak ötöt teljesített a magyar kormány.

Itt az eltitkolt GRECO-jelentés, kiábrándító képet fest a magyar korrupcióról
Polt Péter
 
A strasbourgi székhelyű Európa Tanács mellett működő Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) jelentését eddig a magyar kormány nem engedte nyilvánosságra hozni - írja az atv.hu
 
A nemzetközi korrupciós szervezet szerint szigorítani kellene az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozati rendszerét. Azt is javasolják, hogy szigorú következményei legyenek, ha egy politikus megszegi a szabályokat. A szakértők szerint felül kellene vizsgálni Handó Tündének a bírók kinevezésével kapcsolatos jogköreit.
 
Szerintük többet kellene tenni az igazságszolgáltatás függetlenségéért. A jelenlegi pártfinanszírozással kapcsolatban is látnak problémákat. A jelentés megjegyzi, hogy négy éve 18 ajánlást fogalmaztak meg a magyar kormánynak, de abból mindössze ötöt hajtottak végre.
 
A hvg.hu által szemlézett jelentésből kiderül, hogy a dokumentumban a két legtöbbet használt szó a „kiábrándító” és az „aggasztó". A dokumentum megismert részletei alapján a portál úgy véli, egyáltalán nem meglepő, hogy a Fidesz szerette volna eltitkolni az eredményeket. A dokumentum többször is utal rá, hogy „a magyar kormány egyáltalán nem hajlandó az együttműködésre és az ajánlásokat sem teljesíti, pedig mind a parlamenti képviselők, mind a bírók és az ügyészek esetében nagy szükség lenne rá.”
 
 
A Belügyminisztérium közleménye
 
"A kormány döntése értelmében a Belügyminisztérium nyilvánosságra hozza a Magyarországra vonatkozó GRECO jelentéseket (a Korrupció Elleni Államok Csoportját - GRECO - az Európa Tanács 1999-ben hozta létre a tagországok korrupcióval szembeni törekvéseinek vizsgálata érdekében).
 
A kormány fontos eredménynek tekinti, hogy Magyarország végrehajtotta a jelentések ajánlásait azokban az esetekben, ahol azok valós problémát kezelnek. Magyarország a már megtett intézkedéseivel is emelt fővel áll a nemzetközi összehasonlítás elé: a korrupciós jellegű büntetendő cselekményekre vonatkozó valamennyi ajánlást teljesítette, és a többi ajánlás területén is megelőz számos EU-tagállamot.
 
A kormány az ajánlások átültetése során minden esetben az ország érdekeinek megfelelően jár el. Éppen ezért fenntartja a jogot arra, hogy véleménykülönbségek esetén saját álláspontját érvényesítse.
 
A korrupció elleni fellépés közös érdek, ezért a kormány a továbbiakban is együttműködésre törekszik a GRECO képviselőivel. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy az erről szóló párbeszéd a kettős mérce és a politikai vádaskodások helyett a szakmai érveken és a tényeken alapuljon.
 
A kormány számos intézkedést hozott a korrupció visszaszorítására. Ma már súlyosabbak a büntetési tételek, a korábbinál szigorúbbak a közbeszerzési szabályok, és a baloldali kormányzással ellentétben a törvények a nagyobb átláthatóságot is biztosítják. Az erőfeszítések eredményességét jelzi, hogy az állami vagyon nagysága jelentősen nőtt az elmúlt években."
 
forrás: atv.hu