Édesen játszadozó farkasokat kapott el az aggteleki kameracsapda – videó

2016.08.29 12:28

A WWF Magyarország arra figyelmeztet, hogy a közelgő szarvasbőgés miatt ismét veszélybe kerülhetnek az itthon élő farkasok. A természetvédők újabb kameracsapdákat adnak a nemzeti parknak, hogy minél több információhoz jussanak a felvételek segítségével az ragadozókról, és ezzel is segíthessék élőhelyük védelmét.

Friss felvételek egy hazai farkas családról

A WWF már működő kameracsapdája egy fiatal farkast kapott lencsevégre az Aggteleki Nemzeti Park területén. Augusztus elején készült egy éjszakai és egy nappali felvétel. Az állat útvonalát csaknem egy hónapja figyeli Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kutatója, aki elmondta: a farkas követése vezetett el a családjához, amelynek idei, 3-3,5 hónapos kölykeiről néhány hete friss felvételeket közölt a nemzeti park.

A fiatal farkas az egyik tavaly született kölyök. Tisztes távolságból, de állandóan követi a falkát, igyekszik elcsenni a maradékaikat és a közelükben maradni. Az önálló vadászatot még csak tanulja, és a falkának köszönheti, hogy biztonságosabban jut kiegészítő táplálékhoz.

 


A felvételeken látható kölykök is Magyarország területén születtek, ami jelzi azt, hogy az élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseknek van eredménye. Ugyanakkor a most még békésen hancúrozó kisfarkasok szeptember végén "útra kelnek", megismerkednek a falka vadászterületével, mely több száz négyzetkilométer nagyságú. Így a közelgő szarvasbőgés és a téli hajtóvadászatok miatt fokozott veszélybe kerülhetne – hívta fel a figyelmet Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága évek óta együtt dolgozik az itthoni nagyragadozók élőhelyének védelmén. A kutatómunka és a megfigyelés rendkívül fontos az állatok védelme érdekében. Megfigyelésüket ezért most, a szeptemberi szarvasbőgés előtt a WWF újabb két kameracsapda kihelyezésével segíti – közölték hétfőn.

A farkas 1993 óta védett állat Magyarországon és elejtése több éves börtönbüntetéssel sújtható, de a természetvédők a mai napig kapnak híreket illegális elejtésekről.

A WWF Magyarország munkatársai kérnek mindenkit, hogy a közelgő szarvasbőgés idején körültekintően, az erdei nagyragadozókat és élőhelyüket tiszteletben tartva járják az erdőket.

 

hvg.hu