Éger István maradt a Magyar Orvosi Kamara elnöke

2015.11.28 20:13

Nagy többséggel ismét Éger Istvánt választotta elnökké a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése szombaton. A köztestületet 12 éve vezető mentőorvos sajtótájékoztatón ismertette a küldöttek által jóváhagyott közleményt, amelyben azt fogalmazták meg, hogy Magyarország egészségügyi ellátó képessége, különösen a sürgősségi ellátás lehetőségei jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A magyar ellátórendszer a kamara tagjai szerint teljesen alkalmatlan egy újabb óriási migrációs nyomás, egy esetleges terrorcselekmény, de még a bukaresti koncerttragédiához hasonló baleset esetén is a sérültek ellátására. A régi-új elnök emlékeztetett rá, hogy egy hasonló összejövetelen már 2008-ban kimondták: az orvosok nem tudják vállalni a felelősséget a betegek biztonságáért, s a helyzet azóta minden tekintetben tovább romlott.

Az ország minden pontjáról érkezett több mint 300 küldött a kétnapos közgyűlésen béremelést sürgetett, ehhez kapcsoltan látnak lehetőséget a hálapénz megszüntetésére, és a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalhoz hasonlóan átlátható és a valós költségeket tükröző finanszírozást várnak el a kormánytól. A távlatos célok mellett azonnal követelik, hogy az orvosok minden túlmunkáját, ügyeletét a törvényeket maradéktalanul betartva tartsák nyilván és fizessék ki. Ma ezért külön harcolni kell, ráadásul az egyes intézményekben nagyon eltérő belső normák működnek, ami a MOK szerint megengedhetetlen.

Éger István hangsúlyozta, hogy minden követelésükkel egyben azokért a szakdolgozókért is harcolnak, akikkel együtt dolgoznak az ellátórendszer valamennyi pontján. Az orvoskamarai vezető a Népszava kérdésére megerősítette, hogy folytatják a tárgyalásokat az egészségügyi államtitkársággal az ágazati kollektív szerződés részleteiről, mert a Magyar Rezidens Szövetség véleményével ellentétben, szerintük a kormány megtalálja az ágazat munkáltatóinak azt a körét, amelyik jogszerűen megköthet egy ilyen megállapodást.

Csak emlékeztetőül: a rezidensek levélben kértek a héten jogi állásfoglalást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, mert a kormány nem írhat alá ilyen szerződést és eddig nem pontosította, hogy a munkáltatók milyen körét jelöli ki az aláírásra, ha sikerül megállapodniuk. Éger István szerint az egyik ilyen partner a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) lehet.

A kamara elnökének még pénteken elmondott négyéves beszámolóját egyébként majdnem 82 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek, így végül nem okozott meglepetést, hogy a választást is magasan, a szavazatok több mint 62 százalékával nyerte meg Éger István. Kihívói közül csak az utóbbi napokban sokfelé nyilatkozó, a rezidensszövetség vezetéséről épp a héten lemondott Dénes Tamás neve ismert valamennyire a közvélemény előtt, bár szakmai körökben minden bizonnyal jól csend Lotz Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézete docensének, és Major Lászlónak a neve is. Utóbbi tavaly év elejéig a MOK felügyelő bizottságának alelnöke volt, ám a szervezet által a kamara gazdálkodásában feltárt hibák ellenére a küldöttek akkor is bizalmat szavaztak Égernek.

nepszava.hu