Egészségügy - Erre számíthat, ha a kormány betartja az ígéretét

2015.04.27 09:50

Még siralmasabb munkaerőhelyzetre kell felkészülni az egészségügyben, ha az abban dolgozók csak az egy százalékos szja csökkentéstől várhatják jövedelmük növekedését az ágazati béremelés helyett. Az elmaradt és elmaradó fizetésemeléssel nem lehet finanszírozni az egészségügy forráshiányát - hívják fel a figyelmet az egészségügy szakmai és érdekvédő szervezeteinek vezetői.

Bízunk benne, hogy a kormány megérti a szakma üzenetét, és markáns béremelésre számítunk jövőre - kommentálta lapunk kérdésére a Magyar Rezidensszövetség elnöke Lázár János azon kijelentését, mely szerint az egészségügyi dolgozók az szja csökkenésétől várhatják bérük növekedését. Dénes Tamás úgy fogalmazott, reméli, hogy ezt még átértékelik a döntéshozók, és belátják, nem lehetséges, hogy az elmaradt fizetésemeléssel, közvetetten továbbra is az egészségügyi dogozók finanszírozzák az ágazat forráshiányát. Hozzátette, ezzel minden kórházvezető egyetért.

A Rezidensszövetség nem tud más tenni, mint hangsúlyozni: ha nem rendezik a béreket, nem lehet felelősséget vállalni a betegek, az ellátás biztonságáért. Dénes szerint az egészségügy akkor kerül majd felszálló ágba, ha a társadalom is megérti, hogy ez nem egy bérharc, és maguk a választópolgárok kényszerítik ki az őket megillető, biztonságos betegellátást. A jövő évi költségvetés készítésekor mindenesetre figyelembe kell venni a döntéshozóknak, hogy jelenleg  háromfelé rezidens létezik: aki már külföldre ment, aki már tudja, hogy elmegy és aki az ösztöndíjaknak köszönhetően levegőhöz jutott, de a bizonytalan jövőkép miatt vívódik rajta, vagyis a megkezdett bérrendezést mindenképpen folytatni kell. Még megjegyezte, nagyon tragikus a hangulat a biztonságos betegellátás jövőjével kapcsolatban a kórházszövetség kongresszusán, és ennyire egységes kiállásra készen nem volt még a szakma.

Nem látják a boldogulás lehetőségét

Ha komoly, hogy mindössze az egy százalékos szja csökkenés jelenti az egészségügyi szakdolgozók számára a jövedelem növekedését, akkor nagyon siralmas képet fog mutatni a munkaerő ellátottság - mondta a Napi.hu-nak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán szerint a képzésekre jelentkezők számának csökkenése már most is jelzi, a fiatalok nem látják a boldogulás lehetőségét az egészségügyben. A szakemberhiány folyamatosan nő: a 30-42 év közöttiek közül mind többen választják a külföldi munkavégzést, s tovább rontja a képet, hogy  8-10 éven belül ugrásszerű lesz a demográfiai változások hatása, amikor tömegével mennek nyugdíjba a szakdolgozók.

Már most is 26 ezer ápoló hiányzik

Az OECD adatai szerint már most is 26 ezer ápoló hiányzik az országból 10 millió lakosra vetítve, ha újabb 8-12 ezerrel nő ez a szám, reménytelenné válik a HR hiány betöltése. Balogh szerint a dolgozók itthon tartására kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, ahelyett, hogy százmillióból félszáz kint élőt próbál a kormány haza csábítani.

A MESZK elnöke kifejtette, komolyan vették és számítanak az egészségügyi kormányzat azon ígéretére, amely szerint erre az évre kidolgozzák, jövőre pedig bevezetik a szakdolgozói életpályamodellt. Ennek azonban sarkalatos pontja a már elkezdett, de két éve felfügesztett béremelés folytatása - hangsúlyozta Balogh Zoltán.  Az egészségügyi szakdolgozók fizetése nem csak a külföldi bérektől, de a hazai nemzetgazdasági átlagtól is jelentősen lemarad, egy kezdő OKJ-s ápoló a 122 500 forintos fizetését 40 év alatt 160 ezer forintra tornázhatja fel, nem csoda, hogy jobb órabérrel kecsegtető pályát választanak a fiatalok - mutat rá Balogh Zoltán.

Betegbiztonság? Ugyan már!

A szakemberhiány miatti túlterheltség egyértelműen rontja a betegbiztonságot és növeli a költségeket. A betegek számához képest kevés ápolónő nem tudja megfelelően ellátni a pácienseket, extra kiadással járó szövődmények alakulnak ki, nő az ápolási idő. (A rezidensszövetség legutóbbi felmérése már bebizonyította, a szakemberhiány miatt nem garantálható a betegek biztonsága.) Az egészségügyi szakdolgozók is közfeladatok látnak el, a mintegy 100 ezer egészségügyi szakdolgozó háromnegyede állami alkalmazott, nekik is járna az a plusz, amit a kormány most más szakmáknak biztosított - tette hozzá a MESZK elnöke.

hvg.hu

 

Átlagos bruttó fizetések nettó/hó

Egészségügyben dolgozók: kb. 77 290 forint
Egészségügyi szakdolgozók: kb. 83 185 forint
Diplomás szakdolgozók: kb. 106 000 forint


Forrás: Szinapszis kft. és Rezidensszövetség felmérése