Egészségügy koronavírus után: Pintér Sándor államosításban gondolkodik

2020.05.24 07:12

Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását? – tette fel a kérdést a Medical Online információi szerint Pintér Sándor belügyminiszter az alapellátókat képviselő szervezeteknek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2020. május 16-án. Az asztalnál Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b3), Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (b4) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b5).
 
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

A napokban beszámoltunk arról, hogy egyre több jel utal arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter készül valamire az egészségügyben. A Medical Online szombat esti cikkében, több, független forrásból származó értesülései alapján azt írta, hogy a tárcavezető szerint 
 
ÜDVÖS LENNE ÁLLAMOSÍTANI A HÁZIORVOSI ELLÁTÁST, MIVEL A COVID-19 JÁRVÁNY ALATT NEM VOLTAK VEZÉNYELHETŐEK AZ ALAPELLÁTÓ ORVOSOK.
 
A lap is megjegyzi, hogy Pintér Sándor lett egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, aki mint ismeretes, a miniszterelnök helyettese. Erre utal a lap másik értesülése, miszerint az állami kórházak nem köthetnek új szerződést magáncéggel, kivéve szakmailag indokolt esetben, amihez viszont már szükséges a kórházparancsnokok hozzájárulása és végső soron Pintér Sándor engedélyezi a szerződéskötést.
 
Szombaton a Magyar Orvosi Kamara elnöke is nyilatkozott a kormány szándékairól. Kincses Gyula azt mondta, hogy  a belügyminiszter és az EMMI munkacsoportjai konzultációkba kezdtek az egészségügy fontos szereplőivel, ami arra utal, hogy a kormány erősebb beavatkozásra készül az egészségügyben.
 
A Medical Online azt is felidézi, hogy visszanyúl a két világháború közötti időkhöz, amikor ugyancsak a Belügyminisztérium égisze alatt működött az egészségügyi ágazat irányítása. Fontos kérdés lehet, hogy a háziorvosokat hogyan kárpótolják a praxisjogukért.
 
A lap azt is megjegyzi, hogy nagyon valószínű, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok az államosítást követően azonnal hátrahagyják a körzeteket. Kérdés az is, hogy hogyan reagál az ötletre az a fiatalabb generáció. A fiatalok közül sokan egyébként éppen azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától, a központi irányítástól - emlékeztet a portál.
 
forrás: medicalonline.hu / portfoliő.hu