Egy 112 éves izraeli holokauszttúlélő lett a világ legöregebb férfija

2016.03.12 10:11

Izrael történetében először az ország polgára, a száztizenkét éves, haifai Iszráel Krisztál lett a Guinness Rekordok könyve által is elismerten a világ legöregebb férfija.

A 112 éves, öt hónapos és huszonöt napos haifai férfi pénteken vette át az erről szóló dokumentumot a Guiness illetékeseitől. Életkorának elismertetésében részt vett a Háárec című napilap is, amely segített megszerezni az életkorát igazoló okmányokat. A cím előző gazdája, a japán Koide Jaszutaro január közepén hunyt el két hónappal száztizenharmadik születésnapja előtt.

A világéletében cukorkakészítéssel foglalkozó Iszráel Krisztál 1903. szeptember 15-én a lengyel Zarnow nevű faluban született. Már háromévesen elkezdett a helyi zsidó vallási iskolába járni, majd a közeli Lódzba költöztek. Ott családot alapított és egy cukorkagyártó üzemet hozott létre.

1940-ben a gettóba kellett költöznie feleségével és két gyermekével, ahonnan 1944-ben Auschwitzba deportálták. Két hónap után más lágerekbe került, amikor felszabadult, 37 kilós volt. Felesége és gyermekei nem élték túl a világégést.

A háború után Lódzban újraindította cukorkaüzemét és ismét megnősült. 1950-ben új családjával Izraelbe költözött és Haifán telepedett le, ahol újfent cukorkák gyártásával kezdett foglalkozni. Egy fia és egy lánya született, ma már unokák és dédunokák veszik körül.

A száztizenkét éves, haifai Iszráel Krisztál

Lehet, hogy van nála idősebb férfi, de a Guinness Rekordok könyve csak azt fogadja el, aki élete első húsz évéből származó okmányokkal képes igazolni életkorát. A Kurdisztánban született, Jeruzsálemben élő Zakaria Barasi például a helyi belügyminisztérium nyilvántartása szerint 1900-ban jött a világra, azonban nincsenek eredeti, korabeli okmányai ennek bizonyításra.

A nők általában tovább élnek a férfiaknál, jelenleg a világ legidősebb embere a 116 éves Susannah Mushatt Jones. Az eddigi valaha élt legidősebb ember a 122 évesen és 164 naposan 1997-ben elhunyt francia Jeanne Louise Calment nevű nő volt.

mti.hu