Egy hónappal előrébb jár a természet Tokaj-Hegyalján, ezért sok helyen már szüretelnek

2015.09.03 17:31

Van olyan dűlő ahol egyes szőlőfajtákat a megszokottnál már egy hónappal korábban teljesen leszedtek. A hegyvidéken is aszály van, szeptemberig a megszokott csapadékmennyiség alig felet hullott.

A szárazság a szőlőn is meglátszik, van ahol hűtőkamrákban hűtik a délután leszedett és felforrósodott szőlőszemeket. A gazdák továbbra is esőre és hűvösebb időre várnak, az idei aszúsodás ugyanis még egyáltalán nem indult el.

A szőlőfürt már a ládába kerültek Tarcalon, ahol sosem indult még ilyen korán a szüret. A nyár forró volt és megdőlt a forró napok számának a rekordja. Amíg 1946-ban 10 olyan nap volt, amikor 35 foknál melegebb volt, idén már 16 alkalommal volt ekkora hőség, ez pedig a szőlőn is látszik. Vannak tőkék ahol az érés már néhány hete megállt.

Szinte még véget sem ért a nyár, az 55 hektáros birtokon a muskotályt már leszedték, a furmintot pedig már szüretelik. A meleget a gombák sem bírják, ezért a termés egészséges, a cukorfoka pedig már augusztus végén a szeptember véginek felelt meg, a mennyiség viszont kevesebb.

"Mindenképen kevesebb termés lesz. Látszik hogy a bogyók kisebbek a szokásosnál, az úgynevezett lényeredék, tehát 1kg szőlőből hány dl must lesz az alacsony. Tehát valószínű, hogy az átlagos terméstől el fog maradni 10-20 százalékkal. Ez táblánként és fajtánként változhat, hisz vannak táblák ahol jobb a vízellátottság, de biztos hogy egyelőre valamivel kevesebb. " - mondta Kovács Tibor , a Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, birtokigazgatója.

Szárazjéggel hűtik a présgépben lévő folyadékot, a hőség miatt pedig a délután leszedett szőlőt is hűteni kell. A meleg mellett a szárazság is gondot okoz. Idén alig esett eső a Tokaji borvidéken. Szeptemberig az átlagos 400 mm helyett, alig 200 mm csapadék hullott.

" A termelők leginkább esőre, párás időre várnak hogy megkezdődjön a rothadás és az aszúsodás. A cukorfokok elérték azt, hogy a kereskedőház – aki oda fogja eladni a szőlőt – kb. 200 forintos felvásárlási árat el fognak érni. Nagyon egészséges egyébként a szőlő, de ha aszúsodás lenne, magasabb árat is tudnának realizálni." - mondta Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója.

A tőkék egyelőre bírják, de ha nem lesz elegendő őszi és téli csapadék, az a jövő évi termést tönkreteheti, de az idei szőlőnek is nagyon hiányzik már az eső.

minap.hu