Egy miskolci dédapa naplója – személyes élmények a tizenkilencedik századból

2016.02.06 16:47

Dédapja naplójegyzeteiből mesélt a miskolci születésű Pfliegler György tanszékvezető egyetemi docens a Szemere-szalon pénteki rendezvényén. A személyes hangvételű, ám mégis tudományos előadás kuriózumnak számított.

pfliegler_eloadas_160205_vcs_1.jpg

fotó: Végh Csaba

A miskolci születésű Pfliegler György, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense Svédországból érkezett a Szemere-szalon programjára, mint előadó. A vetítést azonban hosszú és komoly munka előzte meg: fotókat készített dédapja, Pfliegler J. Ferenc személyes tárgyairól, és megalapozott kutatómunkát folytatott a dédapai naplójegyzetekben. Így állt össze az az anyag, amit közönségének mutatott be pénteken a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében. Pfliegler J. Ferenc a Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara alapítója volt.

    – A tizenkilencedik századot érintő témákban kérünk fel szakembereket a Szemere-szalon előadóinak – mondta el Vámosi Katalin, az intézmény művészettörténésze. – Pfliegler J. Ferenc Életem című könyve sokat segített a kiállítás berendezésében. Szerepel benne többek között Horváth Lajos is, aki Szemere Bertalannak volt a titkára.

pfliegler_eloadas_160205_vcs_6.jpg

Vámosi Katalin, a tárlat kurátora elmondta, az ötlet, hogy Pfliegler J. Ferenc naplójegyzeteit éppen dédunokája mutassa be, beváltotta a várt hatást.

    – Érződött a személyes kötődés az előadásból – mondta Ötvös Éva. – Ráadásul nekem is személyes ismeretségem van a Pfliegler családdal. De mindenki azt mondta a program után, hogy nagyon tetszett az előadás. A szalon miliője is olyan, hogy ez a rendezvény tökéletesen beleillett.

pfliegler_eloadas_160205_vcs_7.jpg

A résztvevők hallhattak olyan régi miskolci épületekről, amik már meg sincsenek, párhuzamot vonhattak a 19. századi színház és az 1945 utáni teátrum színészei között, valamint anekdotákat ismerhettek meg jellegzetes miskolci emberekről, családokról.

minap.hu