Egy miskolci primadonna jelmezei és szerepei

2016.03.09 08:50

Régi jelmezekkel, színlapokkal, újságcikkekkel idézi meg a múlt század első felének legendás, miskolci primadonnáját az a kiállítás, amely kedden délután nyílt, a Színészmúzeum Thália házban.

primadonna_kiallitas_160308ml_11.jpg

Az 1894–ben született Koronkay Rózsi igazi színészdinasztia tagja volt. Dédnagyapja, nagyanyja, szülei is mind ezt a hivatást választották. 1914-ben lett az Országos Színészegyesület tagja. A miskolci közönség számtalan operett primadonnaszerepben láthatta – többek között Huszka Jenő Lili bárónőjeként, Szirmai Albert Mágnás Miskájában Rollaként, A bajadér című Kálmán Imre-operett Odettjeként.

primadonna_kiallitas_160308ml_1.jpg

A most nyílt tárlat a Herman Ottó Múzeumban őrzött tárgyak és írásos emlékek alapján idézi meg a múlt század első felének miskolci primadonnáját. A legendás énekesnő alakján keresztül kitekinthetünk a korszak operett világára is - művésznő fennmaradt jelmezei, kiegészítői, az ezekhez kapcsolódó színlapok, újságcikkek segítségével nem csupán Koronkay Rózsi portréja rajzolódik ki, a kiállítás ezeken keresztül a primadonnaság fogalmát, a klasszikus operett műfaját is körbejárja.

primadonna_kiallitas_160308ml_7.jpg

A tárlatot Dienes Ágnes jelmeztervező művész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

primadonna_kiallitas_160308ml_6.jpg

fotók: Mocsári László

 

minap.hu