Egy teljes hónapig is tarthat egyetlen hőhullám a jövőben

2017.08.27 13:09

Az augusztusi hőhullám a második legmagasabban tetőzött – mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az éghajlatkutató hozzátette, a globális felmelegedési folyamatok miatt az évszázad végére akár egy egész hónapon keresztül is tarthat egy-egy hőhullám.

Július 31-től egy nagyon komoly kánikulai időszak kezdődött, ami egészen augusztus 6-ig tartott. Utána is csak egy néhány napos felfrissülés következett, és augusztus 12-ig nagyon magas hőmérsékleteket tapasztaltunk országszerte – idézte fel Lakatos Mónika.

„A mostani hőhullám a második legmagasabban tetőzött a megfigyeléseink szerint. Ennél magasabb hőmérsékletet csak 2007-ben mértünk, amikor 30 fok volt a napi középhőmérséklet a hőhullám csúcspontján. Az idei hőhullám során pedig az országos napi középhőmérséklet 29,1 Celsius-fok volt, ami valóban nagyon magas” - tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Közölte: ezen paraméterek tekintetében az első tíz komoly hőhullám közé sorolható az idei.

Hozzátette, hogy egyébként egész augusztusban alig volt néhány olyan nap, amikor az országos átlagos érték alá süllyedt a középhőmérséklet. Nagyon sok meleg éjszaka volt, sokfelé 24 fok alá sem süllyedt a minimum hőmérséklet, a legmagasabb hőmérséklet pedig augusztus 4-én 40,3 Celsius-fok volt.

Az éghajlatkutató elmondta, hogy az idén tapasztalt hőhullámok és heves időjárási események összhangban vannak az éghajlatváltozással.

„Az augusztus eleji hőhullám különlegessége volt, hogy nemcsak kisebb területen volt, hanem Dél-Spanyolországtól egészen a Kaukázusig, Lengyelország déli területéig tartott, hatalmas területen alakult ki a hőhullám” - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

hoseg
fotó:mti.hu
 

Lakatos Mónika szerint ez a jövőben tapasztalható éghajaltváltozás egyik jellemvonása.

„A mi térségünkre is a melegedés jellemző:

a magas hőmérséklettel összefüggő szélsőségek gyakoribbakká váltak

a megfigyeléseken, és a jövőben is ez várható” - jelentette ki az éghajlatkutató.

 

„Két regionális klímamodellel végzünk szimulációkat, amelyek eredménye szerint a hőhullámos napok száma a század végére elérheti akár az egy hónapot is. Területi különbségek is mutatkoznak: különösen a közép-magyarországi – dél-alföldi régiók a veszélyeztettek ebből a szempontból” - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

inforadio.hu