Egyelőre rengeteg a kérdőjel a kettős haláleset körül

2019.06.16 16:27

Felfoghatatlan tragédia történt pénteken késő este Nyékládháza egyik bányataván, amelyet csak Gólem tóként ismernek a helyiek és a fürdeni, horgászni kijárók. Egy autó merült el a vízben, amelyből apát és kislányát már csak holtan tudták kiemelni.

 

Pénteken este, 11 óra magasságában történt az eset, amelyről elsődlegesen csak annyit lehetett tudni, hogy egy személygépkocsi gurult be a Nyékládháza mellett lévő egyik tóba. A katasztrófavédelem munkatársai a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat közreműködésével a vízből kiemelték a járművet, amelyben egy férfi és egy gyermek holttestét találták meg. Az ügy körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szakértők bevonásával kezdte meg vizsgálni.
 
A helyszínen is járva azt tudtuk meg, hogy egy négyfős család sátorozott a tóparton, a kislány az autóban aludt, majd az eset előtt nem sokkal az édesapa is beült mellé. Az autó vízbegurulását azonnal észlelte az anyuka, és a nagykorú testvér, ők kértek rögtön segítséget a környéken horgászóktól, és értesítették a segélyhívó számot.
 
Az első hírekkel ellentétben azonban úgy tudjuk, nem aludt még a család minden tagja az esetkor. A Daihatsu Charade típusú személyautó egy kicsit magasabb kavics-placcon, ám nagyon közel állt a vízhez. Előtte egy bokros rész volt, majd egy kisebb meredek partrész után, alig néhány méterre rögtön a víz. A tó itt hirtelen mélyül, elgurulás esetén is eltudott volna süllyedni az autó, de olyan hírek is elterjedtek, hogy járt az autó motorja, amikor a vízbe került, és a lámpái is világítottak.
 
Amikor a nő segítségért kezdett kiabálni, többen beugrottak a tóba, és megpróbálták kinyitni az ajtókat, de nem sikerült, állítólag ők még egy ideig látták a víz alatt a lámpák fényét, ami segített megtalálni az autót.
 
Golej Szabolcs, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat vezetője érdeklődésünkre megerősítette, ők is azt hallották a helyszínen, hogy amikor az autó a vízbe került még világítottak egy darabig a lámpái, és az elmerülés előtt járhatott a motorja is, de amikor ők kiértek már a lámpa sem világított, így ezt ők is csupán hallották.
 
– Pénteken este 23.13-kor kaptuk a riasztást a katasztrófavédelem tevékenységirányítási központjából, hogy egy autó elsüllyedt a tóban. Öt fővel azonnal a helyszínre siettük, ahol egy búvár kolléga beöltözött, és biztosítókötéllel merülést hajtott végre. A parttól, mint egy húsz méterre talált rá az autóra, amely körülbelül három méter mélyen volt a víz alatt. Előbb hozzákötötte a biztosító kötelet, majd a miskolci tűzoltók műszaki mentést végző autójának csörlőkötelét is bevitte, és a futóművéhez rögzítette az autónak, amelyet a tűzoltók így húztak ki. Az autóban sajnos a férfi és a gyermek holttestét találtuk meg a kiemelés után 
 
– mondta el Észak-Magyarországnak az esetről Golej Szabolcs.
 
Természetesen érdeklődtünk a vizsgálatot lefolytató megyei rendőr-főkapitányságnál is, ahol nem tudnak róla, hogy járt volna a motor az esetnél, vagy világított volna a lámpa, így egyelőre ezt semmi nem támasztja alá.
 
Horváth Imre
boon.hu