Egyetlen mondat, amivel kinyírhatjuk a nyugdíjunkat

2015.07.26 07:04

Feltehető a népnek az a kérdés, hogy a férfiak számára is legyen-e biztosított a 40 év szolgálati idő utáni korai nyugdíjba vonulás lehetősége. Ez az egyetlen kérdés és az arra adott válasz fenyegeti most a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát és emiatt aggódhatnak nemcsak a jövőbeli, de a jelenlegi nyugdíjasok is. A Portfolio-nak sikerült megszólaltatnia az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztériumot is!

Döntsön a nép!
Lázas számolgatásokat és fejtörést okozhat a kormánynak a Kúria egyik legutóbbi döntése, amikor is a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntésével szemben engedélyezte azt a népszavazási kezdeményezést, amit Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője indított magánemberként. A kérdés pedig a következő:

,,Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1.-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?"

Első ránézésre a kérdés egyszerűnek tűnik, és a szakszervezetek igazságért való küzdelmének látszik, amiből persze előnyt kovácsolhatnak az akciót támogató pártok, a Jobbik és az MSZP. Nem árt azonban mélyebbre ásni. Ezért most bemutatjuk, hogy mivel is járna ha a 200 ezer támogató aláírás összegyűjtése és a 4 millió választópolgár részvétele után be kellene vezetni a Férfiak40 programot.

Ezek az ijesztő számok
Korábban bemutattuk, hogy a Népességtudományi Intézet alapforgatókönyve szerint mennyire borús demográfiai jövőkép vár Magyarországra: 2060-ra 2 millió fővel leszünk kevesebben és minden harmadik magyar 65 év felett lesz. Ez az öregedési folyamat pedig önmagában óriási nyomást helyez a magyar nyugdíjrendszerre és előbb-utóbb cselekvési kényszerhez is.

A népszavazásra bocsátani tervezett ügy pedig erre tenne még rá egy jókora lapáttal. A nőkhöz hasonlóan ugyanis több ezer férfi azonnal nyugdíjra lenne jogosult, miközben nagy részük kieshet a járulékfizető munkavállalók közül, így két okból is billen a rendszer. Hogy pontosan milyen hatással járna, azt becsülni lehet a nők esetében 2011-ben bevezetett intézkedés következményei alapján.

-    A nők40 program bevezetése óta eltelt 5 év alatt 615 milliárd forintba került és 130 ezren mehettek így korhatár előtt nyugdíjba.

-    A legutolsó teljes költségvetési évben, 2014-ben 120 ezren vették igénybe a 40 év jogosultsági idő alapján járó nyugdíjat, átlagosan havi 115 ezer forintot kaptak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint.

- 2014-ben látott 120 ezer fős korai nyugdíjba vonulás a öregségi nyugdíjak teljes létszámának a 6%-a.
- A 2016-os költségvetésbe a "Nők korhatár alatti nyugellátása" előirányzat soron 195 milliárd forintos kiadás van betervezve. Érdemes azt is kiemelni, hogy 2011-ben a kormány 60 milliárd forintot tervezett be ezen a soron a 2012-es költségvetésbe, ezzel szemben lett 105 milliárd forintos kiadás. Az elmúlt években pedig néhány milliárd forintos felülteljesítés volt tapasztalható.
- A nők számára 2011-től biztosított lehetőség azzal is járt, hogy az elmúlt években a nők sokkal nagyobb aránya mentek korhatár előtt nyugdíjba. A Népességtudományi Intézet statisztikája szerint ez a helyzet odáig jutott, hogy 2013-ra a férfiak esetében alig volt érzékelhető korhatár előtti nyugdíjba vonulás, addig a nők esetében ez az arány 65% volt.

 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint már a bevezetés első évében 150 ezer férfi lenne jogosult a 40 év szolgálati viszony utáni korai nyugdíjba vonulásra. A férfiak magasabb átlagnyugdíjával számolva így akár néhány éven belül az intézkedés (ha a népszavazás nyomán megvalósul a Férfiak40 program) közel 200 milliárd forinttal növelné meg a 3000 milliárd forintos nyugdíjkasszát és így a költségvetés kiadási oldalát.

De mit mond a kormány?
Vagyis egyik évről a másikra 6,6%-kal növekednének a nyugdíjkiadások, ez pedig igencsak kikezdené a nyugdíjkassza fenntarthatóságát. Nem véletlen ezért, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is figyelmeztetett az ügyben, amikor az origónak nyilatkozva azt mondta:

,,Egy ilyen kedvezmény biztosításával minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme csökkenhet."

A tárcavezető ezzel arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy az intézkedés a teljes magyar nyugdíjrendszerre komoly hatással lenne és annak egyensúlyát valószínűleg általános nyugdíjcsökkentéssel lehetne csak visszaállítani.

Ezek után megkérdeztük az NGM-et, hogy készültek-e már számítások a Férfiak40 programról. A minisztérium ezt a választ adta:

,,Több tényező - például az egyéni szándék - is meghatározza, hogy a jogosultság férfiakra történő kiterjesztése esetén az ellátást hányan vennék igénybe. A Kúria döntését követően megkezdtük a számításokat, azonban erre pontos adat előzetesen nem adható. Egy ilyen döntésnek az össznyugdíj-rendszerre van hatása, a kedvezmény biztosításával pedig nemcsak az ellátás színvonala, hanem minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme is csökkenhet."

Vagyis a tárca megismételte Varga Mihály válaszát, miszerint ez az intézkedés akár általános nyugdíjcsökkentésbe is torkollhat.

Összességében elmondhatjuk, hogy amennyiben népszavazásra kerül a sor, a fentiek tudatában érdemes alaposan átgondolni a kérdést. Arról van ugyanis szó, hogy egy bizonyos társadalmi rétegnek előnyt biztosítunk-e mindenki más kárára és helyezünk újabb időzített bombát a rendszerbe. Nem árt a rövid távú politikai érdekek által vezérelt döntések mögé nézni, mert hosszú távon saját csapdánkba sétálhatunk bele.

Csiki Gergely
portfolio.hu