Egyik ország sem költ annyit sportra az EU-ban, mint Magyarország

2019.09.23 16:08

Lakosságarányosan sportra és  rekreációra Luxemburg költötte a legtöbbet, Magyarország ezen a listán az uniós országok első harmadában foglal helyet - közölte az Európai Uniós statisztikai hivatala, az Eurostat.

Fotó: Róka László / mtva.hu
 
MAGYARORSZÁG VALAMENNYI KORMÁNYZATI KIADÁSA KÖZÖTT 2,5 SZÁZALÉKOT FORDÍTOTT SPORTRA ÉS REKREÁCIÓRA, AMIVEL AZ ÖSSZES ORSZÁGOT MEGELŐZI. MAGYARORSZÁGOT ÉSZTORSZÁG KÖVETI 1,4 SZÁZALÉKKAL, MAJD LUXEMBURG 1,2 SZÁZALÉKKAL.
 
Az Európai Unió tagországai közül az összes állami kiadást tekintve 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb a sportra és a rekreációra szánt kormányzati ráfordítás aránya.
 
Az uniós átlag 0,7 százalék, amelyet Belgium, Dánia, Görögország, Portugália és Szlovénia ért el. Írország, Málta, Szlovákia és az Egyesült Királyság állami kiadásai között egyaránt 0,4 százalékot tett ki a sportra és rekreációra szánt összeg. Nem éri el az uniós átlagot Németország, Ausztria és Olaszország mellett Litvánia, és Bulgária. A sor végén Horvátország található 0,2 százalékkal.
 
A JELENTÉSBŐL KIDERÜL, HOGY AZ UNIÓ 28 TAGÁLLAMA 51,3 MILLIÁRD EURÓT KÖLTÖTT SPORTRA ÉS REKREÁCIÓRA 2017-BEN, AZ ÖSSZEG 2004 ÓTA LÉNYEGÉBEN NEM VÁLTOZOTT.
 
Az Eurostat adatai szerint a lakosság számára vetítve a vizsgált időszakban sportra és rekreációra Luxemburg költötte a legtöbbet, 492 eurót lakosonként. Luxemburgot Svédország követi 256 euróval, majd Finnország 206 euróval, Hollandia 199 euróval, Dánia 192 euróval, majd Franciaország 183 euróval. A sorban, jelentősen meghaladva az uniós 100 eurós átlagot Magyarország következik, ahol a lakosonként sportra és rekreációra szánt kormányzati kiadás mintegy 150 eurót tett ki 2017-ben. A legkevesebbet, lakosonként 13 eurót Horvátország fordított sportra és rekreációra. Ennél valamivel többet költött Bulgária, ahol ez a kiadás 16 euró volt, Szlovákiában 23 euró, Romániában 25 euró, Litvániában 31 euró, Máltán pedig 32 euró - közölte az uniós statisztikai hivatal.
 
portfolio.hu