Egykor titokban tartották, most Miskolcon van - már rendezik a Kövesi-gyűjteményt (Videó a gyűjteményről!)

2015.12.15 16:33

Már elkezdték berendezni a Miskolci Galéria kiállítótermét – Rippl-Rónai, Vaszary, Munkácsy alkotások kerülnek a falakra. Végre látható lesz a Kövesi-gyűjtemény.

Kövesi István a szocializmus évei alatt gyűjtötte össze a magyar festészet 1870 és 1970 közti korszakának kiemelkedő alkotásait. A több mint 230 alkotásból 115-öt vásárolt meg a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja. A festményeket a Herman Ottó Múzeumban helyezik letétbe. A Miskolci Galériában egyelőre december 22-től június 25-ig láthatóak majd az alkotások.

kovesi_gyujtemeny_151215_vcs_06.jpg

Fotó:Végh Csaba

Festmények a földön és a falnak támasztva – azt, hogy melyik hova kerül, már tudja a kiállítás kurátora. Már csak az utolsó simítások vannak hátra.

A múzeum dolgozóin látszik az izgatottság – nem is csoda, hiszen páratlan képekkel van dolguk - a magyar festészet 1870 és 1970 közti korszak egyedülálló alkotásaival, például Rippl-Rónai, Vaszary, Munkácsy vagy Perlmutter Izsák képekkel. A gyűjtemény Kövesi Istváné volt. A gyűjteményről sokáig senki sem tudott. Az újlipótvárosi mészáros húsboltja feletti kétszobás lakása 230 elsőrangú alkotással volt tele. 2013-ban nyílt csak kiállítás, de a teljes gyűjteményt soha nem láthatták az érdeklődők. 115 festményt vásárolt meg a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja csaknem 800 millió forintért. A képeknek mostantól Miskolc ad otthont, itt helyezték letétbe a gyűjteményt.

kovesi_gyujtemeny_151215_vcs_09.jpg

- Nem is reméltem azt, hogy aztán ez a gyűjtemény Miskolcra kerül és ilyen formában közöm lehet egy ennyire értékes, egyrészt ennyire értékes, másrészt pedig ennyire különleges gyűjteményhez – mondja Pirint Andrea, a Herman Ottó Múzeum művészettörténésze.

A kiállítás a Miskolci Galériában december 22-én, vagyis jövő héten, kedden nyílik, és június 25-ig lehet megnézni. Ezután viszont restaurátorhoz kerülnek majd a festmények. 2017 végétől pedig állandó kiállítás nyílik majd, amelynek a Herman Ottó Múzeum ad otthont.

-  Valószínűleg ezek a képek örökre Miskolcra kerültek, de a magyar törvények öt éves letétet engedélyeznek, ami azt jeleni, hogy öt év után meg kell majd újítsák utódaink a Magyar Nemzeti Bankkal ezt a letéti szerződést – nyilatkozta Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója. Az igazgató hozzátette a Miskolci Galériában szigorítják a biztonsági intézkedéseket.

A festményekről, a gyűjtőről és a kiállításról szól majd a Miskolc Televízió Promenád című kulturális magazinja is, amely csütörtökön, november 17-én, este fél 7-től látható majd.

minap.hu

 

Egy újlipótvárosi mészáros hozta létre a szocializmusban Budapest egyik legértékesebb titkos gyűjteményét, kizárólag a legkiválóbb magyar festőművészek alkotásaiból.

Kövesi István egy kóser húsboltot vezetett, csupán hat általánost végzett. Hajnaltól késő estig húst darabolt, árult és rendelt.

Bemutatjuk a titkos gyűjteményt, amiből a Magyar Nemzeti Bank vásárolt

Sem ideje sem képzettsége nem volt, hogy maga válassza ki, milyen festményeket érdemes megvásárolni, tudta viszont, kinek a tanácsában bízhat. Így került kétszobás lakásának falaira Rippl-Rónai, Munkácsy, Vaszary, Mednyánszky, Aba-Novák, Gulácsy… Két szobában összesen több mint 230 elsőrangú alkotás.

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel 2013-ban Kieselbach Tamás műkereskedő galériája, amikor az addig rejtett gyűjteményt megnézhette a nagyközönség. Érthető volt a tolongás, hiszen a tárlat csak néhány hétig volt nyitva. Ott készült a videó: