Egymásra találtak a cégek és a nyugdíjasok Miskolcon

2018.08.10 08:54

Egyre nagyobb a cégek igénye a nyugdíjaskorú foglalkoztatottakra.

Fábry Zsoltné és Fenyvesi Lászlóné nyugdíjasként dolgoznak
 
Fotó: Kozma István
 
A kormány javaslatára megszavazott törvénymódosításnak köszönhetően bő egy éve indult el a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. A speciális szövetkezeti formán keresztül azoknak a nyugdíjasoknak teremtenek lehetőséget, akik szeretnének a nyugdíj mellett is dolgozni. Kiss Gábor, a miskolci szövetkezet elnöke azt mondta, az elmúlt egy év bebizonyította, a szervezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
 
– Mára jócskán száz fölött van azon nyugdíjasok száma, akik dolgoznak a rendszerben, és bőven harmincnál is több partnercéggel rendelkezünk. Büszkék lehetünk, hogy komoly, nagy szervezetek is partnereinkké váltak, de természetesen ugyanilyen fontosak azok a kicsi, akár mikrovállalkozások, akik szintén partnerséget kötöttek velünk
 
– sorolta Kiss Gábor.
 
Nulláról építkeztek
 
Felkerestük a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet Arany Corvinban található irodáját is, ahol megtudtuk, folyamatosan növekedik a náluk regisztrálók száma.
 
– Nulláról kellett megteremteni mindent, de azt kell mondjuk, szerencsések vagyunk, hiszen a nyugdíjasok az elejétől folyamatosan jelentkeznek, és mostanra a cégek felől is egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk – mondta érdeklődésünkre Váraljai Károly munkaerőpiaci koordinátor. Hozzátette, munkájuk legfontosabb része, hogy összehangolják a keresletet a kínálattal.
 
 
– Mikor nyugdíjas foglalkoztatottat igényelnek a cégek, előbb minden lehetséges információt megtudunk az adott munkáról, majd igyekszünk a posztra a legmegfelelőbb szépkorút megkeresni. Ezután a részleteket már ők beszélik meg – sorolta Váraljai Károly, aki hozzátette, a legtöbb problémát az okozza, hogy míg a cégek szinte mindig nyolc órában gondolkoznak, a nyugdíjasok többsége négy-hat órás munkában gondolkodik.
 
Nem először dolgozik
 
Szikszai Sándorné esetében viszont nem volt gond, ő – mint megtudtuk – éppen a napokban állapodott meg egy céggel, ahol a következő időszakban hetente egyszer takarítani fog.
 
– Nagyon örülök a lehetőségnek, mert így ki tudom egészíteni a nyugdíjamat, és fenn tudom tartani magam, nem szorulok segítségre – mondta a hölgy, aki hozzátette, nem először és vélhetően nem is utoljára vállalt el a szövetkezeten keresztül kiajánlott munkát.
 
Megtudtuk, a fizikai munka mellett egyre nagyobb tendencia az is, hogy magasan képzett mérnököket, sőt, akár cégvezetőket is a szövetkezeteken keresztül foglalkoztatnak tovább a nyugdíjazást követően.
 
Tajthy Ákos
boon.hu