Egymillió cukorbeteg lehet Magyarországon 2015-re

2015.02.10 05:43

Egyre több fiatalt is érint a 2-es típusú cukorbetegség, amelyhez hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a kevés mozgás. A kezeletlen betegségnek számos súlyos szövődménye lehet: vakság, infarktus, végtag-amputáció.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja a megelőzés érdekében animációs kisfilmet készített az iskolásoknak és létrehozta a nemvagyokreszeg.hu honlapot. Ma Magyarországon minden 4. embert veszélyeztet a diabétesz. Naponta 2 cukorbeteg veszti el a látását és 7 amputációt végeznek a betegség következtében. A cukorbetegek túlnyomó többsége a kettes típusú diabétesztől szenved, amely jellemzően az egészségtelen életmód miatt alakul ki. Egészséges táplálkozással, a testsúly optimális szinten tartásával és rendszeres mozgással ez a típus 90 százalékban megelőzhető.

Az egészségügyi előrejelzések szerint a következő évtizedben megduplázódhat az ismert cukorbetegek száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy 2025-re egymillió embert kezelnek majd diabétesszel. Ez a növekedés akkor lassítható, ha az iskoláskorúak figyelmét idejekorán felhívjuk a cukorbetegség kockázataira, a megelőzés lehetőségére. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet ezért a világnap alkalmából egy kifejezetten általános iskolásoknak szóló animációs oktatóklipet készített. Különösen aktuális és fontos az iskolás korosztályhoz szólni, mert a fiatalok körében egyre gyakoribb az elhízás, amely a diabétesz legfontosabb kockázati tényezője.

A figyelemfelkeltést szolgálja a nemvagyokreszeg.hu honlap is, amely az egészségkommunikációban újszerűen, animgifek segítségével mutatja be a hipoglikémia tüneteit és a segítségnyújtás módját.

Országos Egészségfejlesztési Intézet

 

—————

Vissza