Egymillió nyugdíjasnak különösen fáj az infláció, már szeptemberben emelni kellene

2022.08.11 09:41

Még a novemberi nyugdíjkorrekció előtt kellene egy újabb, szeptemberi korrekció. Az élelmiszerek 27 százalékkal drágultak átlagosan, de van, aminek 60 százalékkal nőtt az ára azon termékek közül, amit a nyugdíjasok fogyasztanak - mondta Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Híradónak.

Mi vár még ránk?

Farkas András szerint hiába kaptak legutóbb egy 3,9 százalékos rendkívüli emelést a nyugdíjasok, ami éves szinten 8,9 százalékot jelent, ez elégett, elenyészett az inflációs robbanásban. A 13,8 százalékos nyugdíjas kosár szerinti infláció miatt ugyanis már 4,9 százalékkal kevesebb a nyugdíjak vásárlóértéke, mint amennyinek lennie kellene.
 

A nyugdíjszakértő szerint a békeidőre kitalált nyugdíjemelési módszer nem működik ebben a háborús veszélyhelyzetben, annyira gyors az infláció, hogy sűrűbben kell követni a nyugdíjak vásárlóértékének az igazítását.
 
A rendkívüli emelés költségvetési vonzata 200 milliárd forint lenne, amit könnyen fedezni lehetne az állam drasztikusan megnőtt áfabevételeiből - mondta Farkas az ATV Híradónak.
 
Átlag alatti (162 ezer forintnál alacsonyabb) nyugdíja több mint egymillió embernek van, őket érinti leginkább a 13,8 százalékos nyugdíjas infláció.
 
A kormány ősszel dönthet
 
A kormány azt közölte az ATV-vel, hogy garantálják az inflációkövető nyugdíjat (ez törvényi kötelezettség), és a júliusi évközi nyugdíj-kiegészítés után egy újabb kiegészítésről ősszel, az éves várható infláció ismeretében tudnak dönteni, és jövőre is fizetnek 13. havi nyugdíjat.
 
forrás: atv.hu