Egyre gazdagabbak a magyar luxusnyugdíjasok: hogy lehet ez?

2016.05.17 20:39

A közel 2 millió magyar nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él, mégis vannak páran, akiknek 1 millió forint felett visz a postás. Ráadásul a leggazdagabb nyugdíjasok évről évre egyre többet kapnak, míg pár éve csak 870 ezret, idén már 1,6 milliót kap a rekorder.

Évek óta folyamatosan növekszik a kifizetett legnagyobb összegű nyugdíjak értéke. Annak ellenére, hogy az összes magyar nyugdíjasnak csak kevesebb, mint 4 százaléka kap havi 200 ezer forintnál több nyugdíjat.

A növekedés annak is köszönhető, hogy 2012-ben eltörölték a járulékplafont, bár ennek ma még nem igazán érezni a hatását. Vagyis a járulékplafon eltörlése miatt azok, akik sokat keresnek, korábbi limitek helyett, most sokkal a több járulékot tudnak fizetni, ami a nyugdíjmegállapítás alapját képezni. Tehát akinek magas a jövedelme és az után rendesen és sokat adózik, a mai szabályok értelmében magas nyugdíjra számíthat.

KATTINTS! Hol élnek a leggazdagabb magyar nyugdíjasok?

 

A kiugróan magas nyugdíj megállapításához leginkább az alábbiakra van szükség:

    Magas jövedelem, 1988-tól kezdődően

1992 márciusától 2012 végéig a járulékfizetés felső határ összegét elérő, vagy megközelítő jövedelem, vagy 1988-1992 február között és 2013 után kiemelkedően magas jövedelem (ugyanis ekkor még és már a járulékfizetés felső határa nem volt érvényben)

    Magas szolgálati idő

40 év szolgálati idő esetén a jövedelmek 80 százaléka a nyugdíj összeg, amely szolgálati évenként 2-2 százalékkal emelkedik, de legfeljebb 100 százalék lehet.


    A nyugdíjazás elhalasztása

Nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjazás elhalasztása, és további szolgálati idő megszerzése 30 naponként 0,5 (tehát évente 6) százalékkal emeli a nyugdíj összegét. Pl. a nyugdíjkorhatárt 7 évvel követő nyugdíjazás, és közben folyamatosan szolgálati idő szerzése már 42 százalékos emelkedést jelent - mondta el korábban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

 

Meddig nőhetnek a nyugdíjak?

Ha nincsen járulékplafon, akkor a legmagasabb nyugdíj a legmagasabb keresettel arányosan növekedik.
Vagyis ha ma vannak havi 4-5 milliós keresetek, s valaki évtizedekig ilyen jövedelem után fizet járulékokat, akkor a mai rendszer szerint ennek a keresetnek a 70-100 százalékára számolhat nyugdíjként
- válaszolta Pénzcentrum megkeresésére Matits Ágnes, nyugdíjszakértő.

 

Mi ezzel a baj?

A rendszer működése azért is kérdéses, mert igaz, hogy most vannak, akik több nyugdíjjárulékot fizetnek, de hosszútávon a magasabb nyugdíjak kifizetésével az állam kiadásai is nőni fognak. Ez azonban nem jelenthet feltétlen problémát, ha mindig lesznek majd olyanok, akik sokat keresnek.

Persze az is normális, hogy ha valaki sokat fizetett, akkor sokat is kapjon vissza, de ezt nem feltétlenül kellene a társadalombiztosításnak nyújtania. Hiszen így azok kapnak sokat, akiknek egyébként is van miből félretenni.

 

Mi lehet a "megoldás"?

A szakértő szerint szakmailag feltétlenül indokolt lenne a járulékplafon visszaállítása, vagy a nyugdíjak korlátozása. Azzal nincsen probléma, hogy mindenki a keresete után fizeti a járulékot, de esteleg be lehetne vezetni egy olyan szabályt, hogy a nyugdíj ne lehessen nagyobb, mint a mindenkori átlagkereset X -szerese. Azt hogy ez a szám pontosan mennyi, azt nehéz megmondani, hiszen ennek kiszámítása sok munkával járna.
Örülhetnek a nyugdíjasok ennek a kevés pénznek is?

Az öregségi átlagnyugdíj összege jelenleg hazánkban 109 561 forint, ami tizede sincs annak, amit a rekorder kap. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig változatlanul havi 28 500 forint. 2015 legvégén 2 017 609 fő volt a nyugdíjasok száma Magyarországon, a részükre kifizetett összegek a következőképpen alakultak:

Ha a nyugdíjakat a keresetekkel hasonlítjuk össze, akkor hazánkban (EU-s viszonylatban nézve) az átlagnyugdíj így is magasnak mondható. De azt is figyelembe kell vennünk, hogy a rendkívül alacsony keresetek miatt még ez az elméletileg magas nyugdíjszint is nagyon alacsonynak számít.

penzcentrum.hu

 

 

—————

Vissza