Egyre gyakoribb lehet itthon is a szélsőséges időjárás

2021.04.23 06:04

Heves jégeső zúdult tegnap több településre a keleti országrészben. A szabolcsi Pátyodon és környékén szerdán borsó nagyságú jég esett, csütörtök délután pedig Egerbocsra szakadt le az ég hatalmas jégeső kíséretében. Az ATV Híradó riportja.

Fotó: idokep.hu
 
Egerbocs határában cseresznye nagyságú jégdarabok is hullottak az égből. A szakemberek szerint azok alapján, amit éghajlati modellek előre jeleznek, és a megfigyelések is alátámasztanak, a szélsőséges időjárás gyakorisága megnövekedhet a jövőben.
 
"Van egy globális éghajlatváltozás, aminek az egyik kísérő jelensége az, hogy az extrémitások, tehát a szélsőséges éghajlati események, időjárási események gyakorisága meg fog nőni" - magyarázta Czigány Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének docense.
 
Szabolcsban egy szupercella csapott le Pátyodra és környékére. Pillanatok alatt több centi jég borította az egész falut.
 
"Ilyen borsószem nagyságnyi jégeső esett, itt minden hófehér volt, az egész udvar, a bicikli is, szóval beborított mindent a jég" - idézte fel Halászné Nagy Brigitta.
 
 
A jég elverte a virágzó cseresznyefákat. A falu határában egy gazdaság almafáit sem kímélte a vihar.
 
"Itt még piros bimbóban vagyunk, itt még most nem sokat, az almába szerintem még most ez nem ért olyan nagyot, de hát ez csak a későbbiekben tudjuk megmondani, hogy milyen hatással lesz ránk" - mondta Szabó József gazdálkodó.
 
 
A szakember szerint ugyan hurrikánokra ugyan nem, de a nyári időszakban orkánokra -amikor egy hidegfront megtöri a meleg levegőt - számítani lehet.
 
omsz.hu