Egyre gyakoribb vendég a lakóövezetekben a vaddisznó

2015.05.29 20:54

Fényes nappal garázdálkodnak a vaddisznók a kertekben, volt, hogy a házőrzőt is megsebesítették. Hiába növelik a kilövések számát, évről évre gyarapszik a vaddisznóállomány Borsod megyében. A nagyvadak annyira elszaporodtak, hogy már a városba is bemerészkednek. A szakemberek azt mondják: egyszerűsíteni kellene a belterületi fegyverhasználatot. Most ugyanis a városban kószáló vaddisznót csak akkor lehet kilőni, ha a vadász előre bejelenti például a lövés helyét, idejét, de még az irányát is.

Kosztrubék kertjében állandó vendégek a vadak. De nem csak náluk.

    – Szomszédasszonyom is például szedte a cseresznyét – mondta Kosztrub Lajos –, egyszer a mellette lévő macskája megijedt valamitől, hát egy anyadisznó a kismalacaival jött már kora este, tehát még alighogy alkonyodott.

A vaddisznók mindent feltúrnak és megesznek, amit csak találnak a kertekben. Az erdős, vadregényes részeken élő miskolciak azt mondják, hogy főleg tavasszal és nyár végén jelennek meg a portyázó vadak. Kosztrubék kutyáját meg is támadták.  

    – Van egy puli kutyánk, amit direkt nem zártam be éjszakára, hogy távol tartsa a vadakat, és sajnos úgy sikerült egy hajnali négy óra idő tájban, hogy a vaddisznók megtámadták a kutyát. És a combját felhasították.

Ezután kerítette el az erdő felőli részt, hogy így próbálja a vadakat távol tartani telkétől. De más, házilag készített vadriasztót is felszerelt a kertbe. Hiába.

 A vaddisznók máshol is fényes nappal jelentek meg.  Emlékezzünk csak arra, amikor Vaddisznót fogtak a rendészek. Amikor a Vargahegyen az aszfalton sétált a  vaddisznó, kisebb fennakadást okozva a közlekedésben. Az állatot a rendészek terelték le az útról, és fogták be Városgazda munkatársaival.

Több mint 16 ezer vaddisznó lett elejtve a megyében. Ennek ellenére a vaddisznóállomány évről évre nő, és egyre több a lakossági bejelentés is. A vadászati felügyelő szerint Miskolc erdős részei és az elhagyott telkek kiváló búvóhelyet, az érő gyümölcsök és veteményesek pedig táplálékot jelentenek az állatoknak.

    – Vannak olyan telektulajdonosok – mondta Varró Zoltán, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal vadászati felügyelője –, akik a szomszéd telkét is azért csinálják meg, azért rakják rendbe, hogy oda se menjenek be a vaddisznók. Úgy viszont, hogy nincs rend a kertekben, ez az élőhely megmarad, a táplálékát megtalálja a vaddisznó, és egy kiváló élőhely neki, aminek a megszüntetése lenne az egyik legfontosabb, sőt, az első legfontosabb dolog.

A vaddisznóállomány ritkítására idén még több kilövést terveznek. De csak a külterületen. Belterületen a fegyver használatát a törvény tiltja. A városban garázdálkodó vaddisznót csak akkor lehet kilőni, ha a vadász előre bejelenti például a lövés helyét, idejét, de még az irányát is. A szakemberek szerint ez azonban lehetetlen. Az erre vonatkozó törvény módosításán most dolgoznak. A vadászok szerint ugyan a vaddisznó nem támad ok nélkül, de nem árt az óvatosság, főleg ha kicsik is vannak a közelben.

minap.hu