Egyre több a beteg, de nincs járvány

2016.01.10 11:23

Köhögéssel, könnyezéssel, orrfolyással és torokfájással egyre többen keresik fel a háziorvosokat.

A januári változékony időjárás kedvez a vírusok terjedésének, a felső légúti megbetegedéseknek, de járvány még nincs.

    – Csecsemőknél, tehát egy év alatt, ha hurutos tünetek jelentkeznek, mindenképpen javasoljuk, hogy keressen meg bennünket – mondta Török Lajos házi gyermekorvos. – Az egy év fölötti, két év fölötti gyerekeket pedig nyugodtan el lehet kezdeni otthon kezelni kellő folyadékterápia mellett.

A gyógyszertárakban számos recept nélkül kapható hurutoldó, tea, forró folyadék a tünetek kezelésére, de az orvosok a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet. A vírusok terjedésének megakadályozására, a helyes kézmosási szabályok betartására hívja fel a figyelmet a tiszti főorvos.

    – A felső légúti enyhe tünetekkel járó megbetegedéseknek szezonját éljük – mondta Asztalos Ágnes, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának megyei tiszti főorvosa, főosztályvezetője –, mert ezekben a téli időszakokban előfordulnak olyan elsősorban vírusok által okozott felső légúti megbetegedések, amelyek nagyobb számban fordulhatnak elő, hiszen cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel terjednek, tehát közösségekben könnyű egymást megfertőzni.

A tiszti főorvos hozzátette, hogy ezek a vírusok náthát, hörgő- és torokgyulladást is okozhatnak, de komoly szövődményei is lehetnek. Aki teheti, kerülje a nagyobb közösségeket, köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, és gyakran mosson kezet.

minap.hu