Egyre többen hallgatják a Miskolci Szimfonikus Zenekart

2015.07.02 14:00

Nyolcvan koncert helyett idén kilencvenhármat adott a Miskolci Szimfonikus Zenekar Miskolcon és Budapesten. A fővárosban kilenc hangversenyük volt, ami közül jelentős sikernek élik meg, hogy felléptek a Tavaszi Fesztiválon.

– Tíz év után újra volt hangversenyünk a budapesti tavasz egyik legrangosabb fesztiválján – mondta el Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar ügyvezetője. – Nagyon örülünk, hogy visszakerültünk a pesti vérkeringésbe. De a miskolci fellépések közül is hagy említsem meg például az újévi koncertet, amit idén már háromszor adtunk teltházzal, és még többre is lett volna igény.

Az ügyvezető hozzátette, hogy a fizetőnézők száma húsz százalékkal emelkedett, ugyanis a tavalyi 22.500-hoz képest idén 27.500 jegyet adtak el. Ehhez hozzájárultak az újítások is, mint például a Szívhang, a Hangár és a Ciróka című koncertek, hiszen ezek egy-egy újabb korosztályt szólítottak meg. Így zenélnek a szimfonikusok ma már a pocakban lévő babáknak, a totyogóknak és az általános és középiskolás korosztálynak is.

Gál Tamás, a zenekar művészeti vezetője legjobban a Várszerenádoknak örül. Mint mondta, ebben az évben ez a négy hangverseny igazi kuriózumnak számított.

– Nemcsak a közönség érezte különlegesnek a helyszín miliőjét – mondta –, hanem zeneileg is újdonság ez szakmai üzenete miatt. Olyan típusú műsorokat játszottunk, amiket szimfonikus zenekar nem szokott. Továbbá szólólehetőséget is kaptak a tagok.

A művészeti vezető mégis a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy felkérték a Miskolci Szimfonikus Zenekart, hogy jövőre a Művészetek Palotájában adjon koncertet.

A szakmai sikerek felelevenítése után Szászné Pónuzs Krisztina köszönetet mondott Óvári Zsuzsannának, a Polgármesteri Hivatal Humán Főosztály vezetőjének a város támogatásáért.

– Az elmúlt két évben, ahogy erőmből telt, mindent megtettem a zenekarért – válaszolta Óvári Zsuzsanna –, és tettem mindezt azért is, mert mint néző nagyon szeretem a színvonalas hangversenyeiket. Nemzetközi hírnév felé is eljuthat a zenekar.

A köszönetnyilvánítások után díjazták azokat a zenészeket, akik kerek évfordulót ünnepelnek a zenekar életében, elköszöntek a búcsúzóktól, és kihirdették az évad zenészét is. A tagok idén Lipták Zsuzsát szavazták meg erre a posztra.

A nyári szünet utáni első koncert előreláthatóan augusztus 27-én lesz majd. Addig csak otthon vagy egyéni fellépéseken szólaltatják meg hangszereiket a szimfonikusok.

minap.hu