Egységesítik a klinikai vizsgálatok szerződéseit

2016.07.26 14:54

Egységes szerződésmintát vezetnek be ősztől a magyarországi klinikai vizsgálatoknál - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: az új szabályozás - a gyógyításra szánt hatóanyag tulajdonságainak, hatásainak feltárását célzó - klinikai vizsgálatokhoz szükséges szerződéskötést szabályozza a vizsgálatot kezdeményező cég és az intézmény között, a korábbi intézményenkénti szerződéseket kiváltva.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egy olyan szabályozást léptet életbe, amely a klinikai vizsgálathoz szükséges szerződést teszi egyértelművé - közölte az államtitkár, hozzátéve, így a folyamat felgyorsulhat és reményeik szerint még több klinikai vizsgálat lesz Magyarországon.

Magyarország a klinikai vizsgálatok számát tekintve Európában az első tíz ország között van, a lakosságarányt tekintve pedig a negyedik.

Magyarországon évente a klinikai vizsgálatok nyomán 15-20 ezer beteg jut hozzá a legkorszerűbb terápiához és tavaly 67 milliárd forint volt a nemzetgazdaság bevétele, amelyből az egészségügyi ágazat 28-30 milliárddal részesedik.