Egyszerűen fogalmazva: MEGALÁZÓ

2015.12.31 08:36

A nyugellátások és egyes más ellátások 2016. januártól érvényes emeléséről szóló kormányrendelet szerint az 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot érint, a többi között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát.

A rokkantsági járadék jövő januártól érvényes havi összegét 34 475 forintban állapították meg. Emellett az úgynevezett nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összegének emeléséről is rendelkezik a jogszabály. A januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani - olvasható a kormányrendeletben.

Fotó: Thinkstock

Havi ötvenezer nyugdíj

Az Aegon felmérését szeptemberben publikálta a Magyar Hírlap, miszerint mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett. Ennek a jelentős számú csoportnak még 600 forinttal sem emelkedne az ellátása.

A jogszabály szerint, ha egy embernek egyidejűleg több, emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni, de bizonyos összeghatárokat is rögzítenek. Korábban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nyugdíj és egyéb ellátások emelésének bejelentésekor azt mondta: az intézkedés 2,6 millió embert érint.

Nincs minimálnyugdíj- emelés
Ezzel az MSZP próbálkozott, de ahogy Korózs Lajos novemberben közölte, elkaszálta a Fidesz-KDNP-s kormánytöbbség az erről szóló javaslatot. A szocialisták kalkulációja szerint ez azt jelenti, hogy annak a 73 ezer olyan nyugdíjasnak, akinek az ellátása nem éri el még a havi 50 ezer forintot sem, jövő januártól sem lesz könnyebb az élete.

A miniszter ismertetése szerint jövőre szintén 1,6 százalékkal emelkednek a politikai rehabilitációs nyugdíjak és az 56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék összeghatára is.

A képviselők dupla bevétele
Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az országgyűlési és az EP-képviselőkre is vonatkozzon a kettős juttatás tilalma, vagyis ne kaphassanak egyszerre képviselői tiszteletdíjat és nyugdíjat.  Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a körülbelül 1,3 millió forintos bruttó képviselői díja mellé felveheti a több mint kétszázezer forintos nyugdíját is, és ugyanígy hozzájuthat a nyugdíjához például a kereszténydemokrata Latorcai János vagy a fideszes Jakab István és Mátrai Márta is. Az ő nyugdíjuk természetesen szintén nő januártól 1,6 százalékkal.

nepszava.hu