Együtt a minőségi kultúráért Miskolcon

2021.11.05 07:06

Kulturális tanácsadó testületet hoztak létre a városházán szerdán. A tizenegy tagból álló szakemberek csoportját további hozzáértők támogatják majd. Cél a minőségi kultúra felszínre segítése Miskolcon.

Fotó: Mocsári László
 
A kezdetektől úgy dolgozik a városvezetés, hogy bizonyos területeken segítséget kérnek szakemberektől az adott témákban. Erről Veres Pál beszélt az összejövetelen. – Ilyen például a kultúra is, ezért köszönöm, hogy elfogadták a meghívásunkat. Sajnos amikor egy város kevés pénzből tud gazdálkodni, akkor főleg a kultúrától von meg összegeket. Ilyen helyzetet teremtett a pandémia is, de mi ettől függetlenül is próbáltunk odafigyelni erre a nagyon fontos területre, hiszen Miskolc város kulturálisan gazdag – hangsúlyozta a polgármester.
 
Varga Andrea lett a Kulturális tanácsadó testület elnöke. Elmondta, hisz abban, hogy az önkormányzat attól tud jól működni, ha különböző területekre rálátó szakmai csoportok véleményt formálnak, amikkel befolyásolják a döntéseket. – Senki nem érthet mindenhez, de ha okos egy városvezetés, akkor hallgat a szakértőkre. Elkezdődött ez a gondolkodás, és szeretnénk, ha rendszeresek lennének majd ezek a találkozók, hogy a rövid távú programokat is tudjuk egyeztetni. Egy úgynevezett kulturális kapcsolatok könyvével szeretnénk élővé tenni a kulturális szakemberek rendszerét – mondta az alpolgármester, utalva ezzel egy olyan listára, ami az ugyanazon dolgozók nevét és telefonszámát tartalmazza majd, hogy bármikor felkereshessék egymást.
 
Fedor Vilmos polgármesteri megbízott emlékeztetett a veszteségekre. – A 80-as években 218 ezer lakosa volt Miskolcnak, ez a szám mára már csak 152 ezer. Azt gondolom, a kultúra az egyik legnagyobb erő, ami itt tarthatja a városlakókat. Ezért újra elindítottuk az intézmények közötti párbeszédet, lesz egy oldal, ahol megjelenik majd mindenki programja. A minőségi kultúrát szeretnénk támogatni – emelte ki, majd felsorolta a testület tizenegy tagját.
 
 
A Kulturális tanácsadó testület tagjai:
 
Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója
Fejér Zsolt, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium igazgatója
Hajdú László, a Tudomány és Technika Házának tulajdonosa
Illésné Kovács Mária, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja
Jenei László író, a Műút főszerkesztője
Kishonthy Zsolt művészettörténész, a Mission Art Galéria tulajdonosa
Maródi Attila, a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetője
Palágyi Máté, a Bohemian Betyars frontembere
Papp Mónika, a Szikra Alapítvány elnöke
Sir László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar nyugalmazott igazgatója
Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója
 
A tanács segítői:
 
Kapusi Szabolcs, a Miskolc Város Kultúrájáért Közalapítvány elnöke
Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok
Hatvani Olivér, a MIKOM ügyvezetője
Tóth Csaba, a kulturális osztály vezetője
Romhányi Rita.
 
Répássy Olívia
minap.hu