Együtt vesztették el a türelmet

2015.04.18 17:38

Holnap délután az ország csaknem száz pontján vonulnak fel civilek az Orbán-rendszer, az intézményesített korrupció ellen - bár a belvárosi ügyekben elindították a nyomozást, a Quaestor-botrány bizonyosan sokakat terel majd az utcára.

A belvárosi ingatlanvagyon kijátszása, az ügyek kivizsgálását látványosan elutasító hatóságok adták a kezdő lökést az Együttnek, a Quaestor-botrány óta azonban egyre nőtt a társadalmi igény is egy országos, a korrupció ellen tiltakozó tüntetés megtartásához: Juhász Péterék szervezésében holnap az ország csaknem száz pontján, egyszerre tüntetnek majd délután 4 órakor az Orbán-rendszer viselt dolgait, az intézményesített korrupciót megelégelő civilek. Mióta az V. kerületi képviselő Juhász március elején meghirdette a tervezett országos méretű demonstrációt, jelentős, és meglepő fordulat történt a még Rogán Antal vezette Belváros ingatlan-értékesítési gyakorlata miatt tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda által lesöpört feljelentéssel. A Fővárosi Főügyészség ugyanis, erősen bírálva a nyomozó iroda nem túl alapos munkáját, a nyomozás megindítására kötelezte a szervet, utalva arra, a Juhász által részletezett bűncselekmények kapcsán igenis lehet felelőst találni. Ettől a tüntetés még nem veszítette el célját, hiszen a konkrét személyi következmények még váratnak magukra. Juhász szerint le kellene váltani Rogánt a Fidesz-frakció éléről. Mint lapunknak korábban mondta, „ha ezt nem nem teszik meg, azzal bizonyítják, hogy a Fidesz-frakció elfogadja, egy olyan bűnöző vezeti a képviselőcsoportot, aki ellen különösen jelentőst vagyoni hátrányt okozó csalás miatt nyomoznak”.

Rogán, amiért Juhász bűnözőnek nevezte, rágalmazás miatt be is perelte az ellenzéki politikust, egymillió forint sérelmi díjat követelve rajta. Keresetében azt is sérelmezte, hogy Juhász azt állította, Rogán és a tavaly októberig általa vezetett önkormányzat Portik Tamással és körével üzletelt. Emiatt is kérte a perben a jelenleg a sátoraljaújhelyi fegyházban fogva tartott Portik meghallgatását Juhász, de Rogán ügyvédje szerint „okiratokból eldönthető”, hogy nem igaz Juhász állítása – pedig Portikot tanúként igazmondási kötelezettség is terhelné. A tárgyaláson Rogán meg sem jelent, de egy másik általa – egy volt Együtt-képviselő ellen – indított per tárgyalásán órákkal korábban részt vett, és ott beszélt arról, milyen sérelmeket okoz számára, hogy bűnözőnek nevezik. A bíróság csak később dönt arról, beidézik-e Portikot.

Holnap délután Budapesten délután 4 órakor kezdődik a tüntetés a belvárosi, Nyugati tér melletti Eiffel Palace Irodaház, a szervezők szerint "a fideszes szabadrablás és urizálás szimbóluma" előtt: ott Lattmann Tamás jogász, valamin Ivanics Éva volt pénzügyőr alezredes felszólalása után a résztvevők a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete elé vonulnak.Péntek délutánig jelentkeztek
Baja, Balassagyarmat, Békéscsaba, Berettyóújfalu, Bonyhád, Budapest, Debrecen, Dunakeszi, Dunaújváros, Eger, Érd, Esztergom, Felcsút, Fót, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Jászberény, Kaposvár, Kecskemét, Kerepes, Keszthely, Kisvárda, Komárom, Makó, Miskolc, Monor, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Siófok, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Vác, Várpalota, Zalaegerszeg.

(Forrás: egyutt2014.hu/korrupciokormanya)

nepszava.hu