Ehetők, de bajok vannak a debreceni kolbászokkal

2019.07.18 09:50

Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek.

Képtalálat a következőre: „debreceni páros sütés https”

 

A Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába. Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat 
- írja az MTI a Nébih beszámolója alapján.
 
Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a "mentes" felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket.
 
Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. A gyártónál tartott helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a gépek nem megfelelő takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a termékekbe.
 
Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv "csemege debrecenire" vonatkozó speciális előírásainak. Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.
 
Több hiányosságot tártak fel a jelöléseknél,  a 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztetette és kötelezte a hibák javítására.
 
A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett.  A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.
 
A Nébih rendszeresen vizsgálja az élelmiszereket és rendel vissza nem megfelelő élelmiszereket.
 
Szabó Dániel
napi.hu