Ekkora lesz a nyugdíjkiegészítés 135 ezer körüli ellátás mellett

2019.09.11 11:49

A kedden közölt inflációs adatból egyebek mellett az is kiderült, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak idén az idősek. Az idevágó törvény szerint ugyanis a nyugdíjasok kosara szerint számolt árváltozás első nyolc havi mértéke alapján kell kiszámolni, hogy szükség van-e az év eleji nyugdíjemelés kipótlására, ezt az adatot pedig szintén ma ismertette a KSH - hívja fel a figyelmet az mfor.hu. Augusztusban 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció.

illusztráció
 
Az első héthavi adatok alapján 3,42 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete, miközben januárban 2,7 százalékos nyugdíjemelésben volt részük. Az idősebbek élete az élelmiszerek miatt drágult jobban az idén: január óta havi szinten 5-6 százalékkal kerültek többe ezek a termékek, mint egy éve.
 
Az inflácuós adat nyomán eldőlt, hogy a nyugdíjasok novemberben átlagosan közel 11 800 forint kiegészítést kapnak az államtól (illetve ehhez közeli összeget, attól függően, hogyan kerekít a kormány). Az átlag ebben az esetben azt jelenti, hogy a havi 135 ezer forint nyugdíjban részesülők kapnak ennyit. Sok nyugdíjas azonban ennél kevesebb járandóságra jogosult, ők értelemszerűen arányosan kisebb összeghez jutnak - kalkulálnak a portálon.
 
A törvény szerint amennyiben meghaladja az egy százalékpontot az eltérés az év eleji nyugdíjemelés és a rájuk vonatkozó infláció között, akkor kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben alatta marad az eltérés, akkor egy összegben kapják meg a nekik járó összeget az idősek. Most utóbbira kerül sor.
 
Ezen felül folyamatban van az összesen 9 ezer forint értékű rezsiutalványok kézbesítése, amellyel jövő márciusig lehet fizetni a gáz- és áramszámlákat. Szintén jogszabályi kötelezettség, hogy amennyiben a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, a nyugdíjasok egy modell alapján újabb juttatásra - nyugdíjprémiumra - válnak jogosulttá. Az idei növekedésre vonatkozóan abban egyetértenek az elemzők, hogy annak mértéke eléri a 4 százalékot, sőt, akár 4,3 százalék is lehet. Vagyis ezen a jogcímen is járhat majd kifizetés az időseknek, ami az átlagnyugdíj mellett 16 ezer forintot jelentene.
 
Aki tehát átlagnyugdíjban részesül, a 9 ezer forint értékű rezsiutalvány mellett várhatóan még 16 ezer forint prémiumra, valamint 11 800 forint nyugdíjkiegészítésre számíthat idén, a ma közölt számok alapján.
 
mfor.hu / napi.hu