"Eladva" táblákkal demonstráltak a földtörvény ellen

2015.04.14 17:41

Az LMP arra szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy ne nyújtsa be újra az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslatot, amelynek zárószavazását kedden elhalasztotta a parlament.  A sajtótájékoztató alatt a képviselő mögött álló aktivisták tíz táblát tartottak fel, amelyeken a magyarországi nemzeti parkok nevei, illetve az "eladva" felirat volt olvasható.

Az ellenéki párt képviselője, Sallai R. Benedek a tárca épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg körülbelül háromszázezer hektárnyi nemzeti parki vagyonkezelésben álló védett termőföld található Magyarországon. Ezek egy részét jelenleg is bérlik, de úgy, hogy a gazdálkodás a természetvédelmi célok megvalósítását szolgálja - hangsúlyozta, hozzátéve: a jogszabály ezt a rendszert tette volna tönkre.

Az LMP részben örül annak, hogy az ellenzéki összefogás miatt a törvény nem ment át, de ezt nem tekintik sikernek - fogalmazott. Jelezte, a benyújtók péntekig újból kérhetik, hogy a törvényről szavazzanak. A sajtótájékoztató alatt a képviselő mögött álló aktivisták tíz táblát tartottak fel, amelyeken a magyarországi nemzeti parkok nevei, illetve az "eladva" felirat volt olvasható. Sallai R. Benedek azt mondta, nagyon féltek attól, hogy holnapra a valóságban is ilyen táblák kerülnek ki a nemzeti parkokra.

Az esemény végén az LMP aktivistái egy talicskában hozott földből töltöttek meg cserepeket, amelyeket letettek a járdára. A politikus azt mondta, ennek a jó minőségű termőföldnek lényegesen magasabb az aranykoronaértéke, mint a szikes alföldi területek, ezért javasolja, hogy a "termőföldéhes kormányközeli érdeklődök" ezek közül vigyenek maguknak.

mti.hu