Elbúcsúzott Miskolctól a bécsi villamos

2015.03.16 12:01

12 évvel a miskolci forgalomba állítás után ma elbúcsúzott a bécsi villamos az utazóközönségtől. Évek alatt a villamos a miskolciak kedvencévé vált, a régi korokat idéző, nosztalgikus külleme, a szerelvények belső kialakítása miatt szinte nincs olyan, aki ne szeretett volna rajta utazni.

Sokan eljöttek a Tiszai pályaudvarra, hogy elbúcsúzzanak a bécsi villamostól. Az ország minden részéből, sőt külföldről is érkeztek erre az alkalomra a régi villamosok szerelmesei. Olyan  nosztalgiázók, akik pontosan nyomon követik a régi szerelvények történetét.

    – Nosztalgiázom – mondta Kulin András. – Sose utaztam még vele, és gondoltam, hogy kipróbálom és elbúcsúztatom. Most volt alkalmam 12 év után, hogy eljöjjek, sajnos már csak a búcsúra, nem volt alkalmam még, hogy forgalomban közlekedjek vele.

Alig lehetett elférni a kis szerelvényben, annyian szálltak fel rá a Tiszai pályaudvaron. A régi villamosok kedvelői folyamatosan követik kedvenceik sorsát és szinte mindent tudnak róluk.

    – Itt 12 évig járt, Bécsben azonban még most is jár emlékezett vissza a kezdetre Békássy Csaba. – Tanúja voltam amikor elhozták az első párat országúton, Telefonáltam a barátomnak, hogy jöjjön, mert megint van egy újabb, és sokáig még a bécsi szám volt rajta.

A bécsi villamosok nem merülnek feledésbe Miskolcon. A város és az MVK Zrt. közösen gondolkodik arról, hogy a helyiek számára kedvessé vált járművek méltó körülmények közé kerüljenek és igazi közlekedéstörténeti relikviákká válhassanak.

    – Minden jármű üzemképes, bent áll a telephelyen – mondta Singlár Zsolt, az MVK Zrt vezérigazgatója. – Van 16 darab, és most a várossal közösen pályázat kiírására készülünk, hogy emlék megmaradjon Miskolc városában.

A szerelvény több úgynevezett fotó megállót is beiktatott. A Miskolci Nemzeti Színháznál megállt egy rövid időre, ahonnan a Vasgyár felé folytatta útját, végül – immár utoljára – a Tiszai pályaudvarnál tette le utolsó utasait.

Szöveg: Budai G,

Kép: Kaderják Cs.

minap.hu