Elbukott a kétharmad - egyelőre nem vették el a nemzeti parkok földjeit

2015.04.14 20:10

Nem kapta meg a kétharmadot az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló javaslat ma a parlamentben. Ezután Rogán Antal arra kérte Fazekas Sándort, hogy tárgyaljon az ellenzékkel a földbérbeadások ügyében.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kéri Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatával kapcsolatosan. A fideszes politikus ezt azután közölte sajtótájékoztatón, hogy a parlament kedden elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot. A határozathozatalnál 125-en szavaztak igennel, 71-en nemmel. Utóbbiak között volt - a parlamenti honlap adatai szerint - négy fideszes képviselő: Bencsik János, továbbá az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető. Közülük később ketten is azt jelezték az ülésvezetésnek, hogy ők igennel szavaztak. Latorcai János levezető elnök azonban arról tájékoztatott, hogy az ő voksaikkal sem lett volna meg a szükséges kétharmados többség, 131 voks. A parlament ezt követően rövid tárgyalási szünetet tartott, majd az előterjesztő kérésére úgy határoztak a képviselők, hogy elhalasztják a zárószavazást.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülne az összes állami föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e (így a nemzeti parkok is). A kezdeményezés ellen korábban többször is tiltakozott az ellenzék.

Később Rogán Antal tájékoztatóján közölte: a Fidesz legutóbbi frakcióülésén - Bencsik János kivételével - mindenki támogatta a szóban forgó törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie. A jelenlegi gyakorlatot - mondta - átláthatatlannak tartják, vagyis hogy az állami földek egy részét az NFA kezeli, a többit pedig gazdasági társaságok, beleértve a nemzeti parkokat is. Ezért javasoltak egy egységes bérbeadási gyakorlatot, amely alapján továbbra is a nemzeti parkok birtokolták volna a földet, de annak bérbeadásáról - a nemzeti park által kijelölt szempontok alapján - a földalap döntött volna - magyarázta a frakcióvezető.

Szerinte azonban politikai hisztéria alakult ki az ügyben, ami oda vezetett, hogy az ellenzék nem támogatta az előterjesztést, így most marad az "átláthatatlan gyakorlat". Ennek "feloldásáról" érdemes tárgyalásokat folytatni az ellenzéki frakciókkal, erre kéri is a földművelésügyi minisztert - mondta Rogán Antal. Hozzátette, két hét áll rendelkezésre, hogy a törvényalkotási bizottság és a szaktárca áttekintse, hogyan hozzák összhangba a törvényjavaslat rendelkezéseit.

Azzal kapcsolatban, hogy Bencsik János mellett a parlamenti határozathozatalon három miniszter, az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető is nemmel voksolt, a frakcióvezető azt mondta: a három miniszter véletlenül nyomta meg a nem gombot.

Bencsik János azonban - aki egyébként más kétharmados voksolásnál is nemmel szavazott - pénzbüntetésre számíthat a frakciótól, csakúgy, mint Vécsey László, aki nem ért be a szavazásokra - közölte Rogán Antal.

mti.hu