Elég volt - Nem tárgyalnak, tüntetnek

2015.05.11 19:38

Megszakítja a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal a szociális ágazati sztrájkbizottság azok eredménytelensége miatt, bírósághoz fordul az elégséges szolgáltatások megállapításáért, és demonstrációt szervez.

A sztrájkbizottság közleménye szerint hétfői rendkívüli ülésükön döntöttek úgy, hogy az egyeztetések eredménytelensége miatt megszakítják a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Közölték: a szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására május 29-re vonulásos demonstrációt szerveznek.

Emellett a szakszervezetek bírósághoz fordulnak a sztrájk idején biztosítandó, még elégséges szolgáltatás megállapításáért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága tavaly november 10-én közölte, hogy folytatódnak az egyeztetések a szociális ágazatban dolgozókkal.

Czibere Károly szociális államtitkár idén márciusban azt mondta, hogy 2014 januárjában 12 milliárd forintos bérpótlék folyósítottak az ágazatnak, amelyet idén is biztosítanak, ezenfelül igyekeznek júliustól további 15 milliárddal megemelni a dolgozók bérére fordítható összeget, a szociális életpályamodellt pedig 2016 januárjától szeretnék bevezetni.  

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere május elején a szociális életpályamodell kapcsán azt mondta: a jövő évi költségvetésben jelentős tartalékok vannak, amelyeket igyekeznek a lehetőségek szerint e probléma megoldására fordítani, és a béremelés csak ebben az esetben valósulhat meg.

mti.hu