Elérkezett az elszámolási határidő

2015.04.30 06:14

A pénzintézetek minden jel szerint sikeresen veszik a banki hiteltermékek elszámolásának ma lejáró határidejét, így a csaknem kétmillió ügyfél túlnyomó többsége a jövő héten kézhez veheti tájékoztató levelét. Mintegy 110 ezer adós azonban a bíróság perek miatt később kapja meg az elszámolást.

A feszített tempó és a szoros határidők ellenére rendben zajlik az elszámolás, az érintettek túlnyomó többsége a jövő héten kézhez veheti tájékoztató levelét – mondta tegnap Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és a parlament gazdasági bizottságának elnöke, valamint Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeletet irányító alelnöke. A mai napig volt lehetőségük a bankoknak, hogy postára adják hiteles ügyfeleiknek az elszámolást, melyen feltüntetik a Kúria által korábban meghatározott paraméterek alapján tisztességtelennek minősülő tételeket, illetve kezdeményezik azok visszafizetését ügyfeleiknek.

A hosszú hétvége után így elkezdődik a folyamat egyik legfontosabb szakasza, az a 30 napos időkeret, amely alatt az elszámolás kézhezvételét követően a banki ügyfelek áttekinthetik az adatokat, és megtehetik esetleges panaszaikat bankjuk ellen. Rogán kiemelte, hogy a levelek hosszúak és részletesek, ezért minden ügyfélnek ajánlott alaposan áttanulmányoznia az adatokat, adott esetben további dokumentumokat is kikérni bankjától. Windisch hozzátette: amennyiben az ügyfelek kifogást emelnének, azt először bankjuknál kell megtenni, mivel ez előfeltétele, hogy ügyük később esetlegesen a békéltetőtestületekhez kerüljön.

Windisch és Rogán is méltatta a folyamat eddigi lebonyolítását. A frakcióvezető elismerését fejezte ki a bankrendszernek, amiért komolyan vette a feladatot, és együttműködött az elszámolást felügyelő MNB-vel, hogy precíz és alapos elszámolások készüljenek. Várhatóan az utolsó pillanatok is mozgalmasak lesznek, hiszen a Magyar Posta szerint a múlt hét végéig a leveleknek még a felét sem adták postára.

Windisch emlékeztetett: azok az ügyfelek, akiknek bankjuk a devizaalapú hitelek esetében az állammal szemben polgári peres eljárást indított, később kapják kézhez a levelet. Az érintett 110 ezer hitelesnek a többsége OTP-ügyfél, akiknek a március 3-án született ítélet miatt május 3-a a határidő, tehát nincs komoly késés. Ezzel szemben a K&H Bank ügyfeleinek tovább kell várniuk, mivel a vállalat devizaalapú hitelek esetében az állammal szemben indított polgári peres eljárása felülvizsgálati eljárással fejeződött be, így ők csak június 15-ig postázzák az elszámolást.

napigazdasag.hu