Élesedik az uniós atombomba (+videó)

2019.09.05 06:29

Először tartanak meghallgatást a magyarországi jogállam helyzetéről az EU miniszteri tanácsában. A jelek szerint a kormány ideges.

 

Varga Judit igazságügyi miniszter még a hét elején találkozót kezdeményezett Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, hogy a Magyarországgal szemben tavaly elindított 7. cikkelyes eljárás szeptember 16-ikán esedékes következő fordulójáról érdeklődjön. A soros finn EU-elnökség javaslatára a tagállamok miniszterei ekkor tartják az első meghallgatást a magyarországi jogállam és demokrácia helyzetéről. 
 
A hétfői megbeszélésről Natasha Bertaud bizottsági szóvivő adott lapunknak rövid tájékoztatást. Ebből kiviláglik, hogy a bizottsági alelnök nem kívánta beavatni vendégét a részletekbe. A beszámoló szerint „a találkozón Frans Timmermans világossá tette, hogy a tartalmi kérdéseket magán a meghallgatáson fogják megvitatni a résztvevők.” Közölte azt is, hogy „az Európai Bizottság kérésre kész minden információt átadni a Tanácsnak, de egyedül ez a miniszteri testület illetékes a meghallgatás megszervezésére.” 
 
A 7. cikkelyes eljárást az Európai Parlament kezdeményezte 2018. szeptemberében. Azóta a huszonnyolcak csak kötetlen eszmecserét folytattak a témáról, ez lesz az első alkalom, hogy meghallgatást tartanak a magyarországi jogállam helyzetéről.
 
Információink szerint az ülést előkészítő szerdai megbeszélésükön a tagállami nagykövetek úgy döntöttek, hogy a parlamenti jelentésben felsorolt valamennyi problémás ügyet a tárgyalóasztalra teszik. A soros finn EU-elnökség azért javasolta a „széles merítést”, hogy az elkövetkező meghallgatásokon már könnyebb legyen egy-egy témát alaposan körüljárni. Az eljárással Magyarország is egyetértett. Emlékezetes, hogy a Judith Sargentini holland EP-képviselő által beterjesztett parlamenti állásfoglalásban a képviselők 12 pontban fogalmazták meg az aggályaikat, a választási rendszer működésétől a gazdasági és szociális jogokig. 
 


 
A Magyarországról szóló meghallgatás mellett, szeptember 16-án a miniszterek nyilvános vitát folyatnak a jogállam megerősítését célzó uniós lépésekről – tudtuk meg. 
 
Az EU soros elnökségét ebben a félévben betöltő Finnország képviseletében Anna-Maja Henriksson finn igazságügy-miniszter szerdán az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában megerősítette, hogy a jogállam tiszteletben tartását elnökségi programjuk egyik legfontosabb céljának tekintik. A tárcavezető megismételte: Helsinki felkarolja azokat a javaslatokat, amelyek az uniós források kifizetését az alapjogok érvényesüléséhez kötnék a következő pénzügyi ciklusban. Soros elnökként komoly vitát szeretnének kezdeményezni a miniszteri tanácsban arról is, hogyan ássa alá a korrupció a jogállamot.
 
Biztosi keringő
 
Vera Jourová kaphatja a jogállamiság érvényesüléséért felelős tárcát a következő Európai Bizottságban – értesült a Politico nevű amerikai hírportál brüsszeli kiadása. A cseh liberális kormánypárthoz tartozó Jourová jelenleg a jogérvényesülésért és fogyasztóvédelemért felel a brüsszeli testületben. Nagy szerepe volt például az Európai Főügyészségről szóló jogszabály-tervezet kidolgozásában. Jelölését még nem lehet biztosra venni, értesüléseink szerint Didier Reynders belga liberális biztosjelölt is hajt a jogállami portfólióra. Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök állítólag a jövő héten teszi közzé, hogy a biztosi testületben kinek milyen tárcát szán. Trócsányi Lászlónak állítólag a bővítésért vagy a humanitárius segélyezésért felelős tárcát ajánlotta. 
 
 
Halmai Katalin (Brüsszel)