Életet az éveknek Szövetség: Azért csökken a kisnyugdíjasok száma, mert meghalnak

2021.01.20 16:36

Az elmúlt években nem változott nagyon a nyugdíjemelés mértéke, amelyet a kormány a mindenkori inflációhoz igazított. Egyre nő a szakadék a nyugdíjasok között, az élelmiszerek drágulása az alacsony jövedelműeket érinti legjobban.

Több mint 10 éve a nyugdíj inflációkövető, míg korábban az úgynevezett svájci indexálási módszerrel történt, ami nem csak az inflációt, hanem a nettó bérkiáramlást is figyelembe vette. A bérek ugyanis az elmúlt években háromszor, négyszer olyan gyorsan nőttek - jelentette ki Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az éveknek Országos Szövetségének elnöke az ATV Startban.
 
Hegyesiné Orsós Éva
 
Az elnök ezen felül azt is kifogásolta, hogy a kisnyugdíjasok bére nem került rendezésre. Hegyesiné Orsós Éva szerint nagyon cinikus mondat a kormány részéről, hogy csökken a kisnyugdíjasok száma, mert nem teszik hozzá azt a mondatot, hogy azért, mert meghalnak.
 
600 ezer olyan nyugdíjas van, akinek nyugdíja 100 ezer forint alatt van, és ezek ráadásul folyamatosan veszítenek az értékükből.
 
Kezdeményezték a kisnyugdíjak korrekcióját, a nyugdíjplafon megállapítást valamint tárgyalásokat kellene tartani az emelés módszertanáról. Az elnök elmondta, hogy “a kormányzat részéről viszont nincsen nyitottság olyan szervezetekkel való tárgyalásra, amely mögött valós tagság áll”. 
 
Szavazati nyomásgyakorlás kapcsán elmondta, hogy a nyugdíjasok politikai véleménye nagyon dinamikusan változik. Míg korábban azt fogalmazták meg, hogy abból kell főzni, ami van, most viszont egyre nagyobb elégedetlenséget érzékelnek.
 
Tavalyi évben előfordult, hogy 10-15 százalékkal nőtt bizonyos alapélelmiszerek összege, így többeknek hónap vége előtt elfogyott a pénze. Azt is leszögezte, hogy a nyugdíjasok nem egy homogén társadalmi csoportot jelentenek. 2010 után egykulcsos adót vezettek be, magasabb a nettó kereset, így előfordul, hogy 3-4 év korkülönbséggel 60-70 ezer forintnyi különbség lehet a nyugdíjakban.
 
Elmondta, hogy a nyugdíjasok nem oltásellenesek, nagyon fontosnak tartják, azonban hiányzik a hiteles információ, így nem bíznak abban a vakcinában, amit nekik felkínálnak.
 
atv.hu