Életüket adták a hazájukért - a doni hősökre emlékeztek

2015.11.02 17:04

Miskolcon a Szemere kertben lévő Doni kopjafánál tartott halottak napi megemlékezést hétfőn délután a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportja. Az 1942-es, doni áttörésnél csaknem 30 ezer magyar katona halt meg, tízezrek estek fogságba.

koszoruzas_151102_fkcs_4.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A hidegben, hófúvásban, ellenséges támadásban felmorzsolódott 2. Magyar Hadseregben sok borsodi, miskolci katona is harcolt. Az elhunyt katonákra emlékezett hétfőn a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportja. A Szemere kertben lévő doni kopjafánál Szabó Sándor református lelkész hirdetett igét és imádkozott azokért, akik életüket áldozták hazájukért.

koszoruzas_151102_fkcs_2.jpg

A megemlékezésen részt vett a 97 éves Stubner Ferenc is, aki a Miskolci Baross Tüzérezred állományában, még részt vett a doni harcokban. Mint ismert, a Szemere kerti doni emlékhelyen 2013-ban, a Hősök napján új kopjafát avattak, Szondy Sándor, fafaragó, népi iparművész és Litwin József iparművész alkotását. Ennél helyezték el hétfőn délután a kegyelet és a megemlékezés virágait, koszorúit a miskolci önkormányzat, a Doni Bajtársi Szövetség, az 56-os Szövetség, valamint a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat vezetői, képviselői, és magánszemélyek.

minap.hu