Elfogadta az Európai Parlament a vakcinaútlevél bevezetését

2021.04.29 12:07

A módosító javaslatokat, amelyek az EU által jelenleg nem engedélyezett vakcinák elfogadására szólította fel a tagállamokat, leszavazták.

 
Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetetközölte Ujhelyi István EP-képviselő közleményében. 
 
Ahogy a 24.hu írja, Ujhelyi kijelentette, hogy „azt a határozott álláspontot képviselte a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott.”
 
A döntés viszont az lett, hogy
 
a tagállamok maguk döntik el, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismerik el a vakcinaútlevél részeként
 
– közölte Ujhelyi. 
 
Az EP-képviselő hozzátette: szerinte szükség van egy olyan egységes, jól koordinált igazolvány-rendszerre, amely garantálja az európaiak egészségét és biztonságát. Az AU belső határainak megnyitása lehetővé tenné újra a szabadabb mozgást – véli a politikus.
 
Szerinte egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.
 
atv.hu / 24.hu