Elfogadta Orbán jelöltjét Ursula von der Leyen

2019.10.29 13:31

Várhelyi Olivér a leendő bizottsági elnök hivatalos biztos-jelöltje. Az azonban még nem dőlt el, hogy megkapja-e a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát.

Képtalálat a következőre: „Várhelyi Olivér https”
Várhelyi Olivér
Fotó: mti.hu

 

Várhelyi Olivér hétfő esti állásinterjúját követően Ursula von der Leyen (UVL) megválasztott bizottsági elnök hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra — tudta meg a Népszava. A leendő biztosok csak azután kerülhetnek az Európai Parlament színe elé, hogy jelölésüket elfogadta a kormányközi döntéshozó fórum. Ez az eljárás Várhelyi esetében puszta formalitás.
 
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
 
Von der Leyen környezetéből származó információk szerint a német politikus akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta. A leendő magyar biztosnak eredetileg a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánta, de ez még változhat.
 
A román kormányalakítás nehézségei miatt Bukarest egyelőre nem nevezte meg újabb jelöltjét az Európai Bizottságba. UVL felszólította Romániát, hogy minél előbb tegye meg javaslatát. Világossá tette azt is, hogy új jelöltet vár, nem olyat, akit a megbukott kormány már előterjesztett a posztra.
 
A brüsszeli jelölésről és Várhelyi Olivérről korábban itt írtunk.
 
mti.hu