Elfogyott a magyar krumpli a boltokból

2019.04.25 10:19

Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, így a szükségleteket döntően importból fedezik a kereskedők – mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja, aki azt is közölte, hogy a februárban tapasztalt nagyobb mértékű, a Központi Statisztikai Hivatal által egy év alatt mért 66 százalékos áremelkedést az elmúlt két hónapban további kisebb drágulás követte.

 

A gyenge minőségű krumplikat 130, a jókat 160-170 forintos termelői áron forgalmazzák kilogrammonként, ez a bevásárlóközpontokban 300-450 forintos árat jelent. A legnagyobb árrést a kereskedelem teszi az árura - mondta Murai György az InfoRádiónak.
 
 magyarországi keresletet főként Franciaországból elégítik ki, ahonnan piros héjú burgonyák érkeznek. Importálnak krumplit Észak-Afrikából is. Annak ellenére, hogy ez Algériából és Marokkóból, hűtőkonténerekben érkezik, a beszerzési ára az előbb említett termelői áréval közel megegyező. Ezek elsősorban sárga héjú burgonyák.
 
A terméktanács elnökségi tagja szerint kisebb mennyiségben a piacokon már a hazai új krumpli is elérhető, igaz, 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron.
 
infostart.hu / napi.hu