Elhunyt egy sokak által évtizedeken át kedvelt miskolci rádiós...

2016.01.20 12:08

Elhunyt Jakab Mária, a Magyar Rádió Miskolci Körzeti Stúdiójának egykori vezető szerkesztője. Rövid, de súlyos betegség után 67 éves korában érte a halál.

jakab_maria_ff.jpg

Középiskolai tanulmányait követően első munkahelye az akkor még Borsodi Rádió volt. Itt olyan kollégák tanították, mint Borsodi Gyula, Imreh József, de együtt nevelkedett egy fiatal korosztály, akik évtizedeken át a rádiózás fénykorát jelentő korszakban jól ismert "hangjai" voltak a megyének.

Hamar kiderült, hogy szakterülete a kultúra lesz. Legendás sorozata a kulturális kaleidoszkóp volt, amelyet vasárnap délelőttönként már vártak a megszólaltatott művészek, alkotók, amatőr előadók, és természetesen hallgatók, A rá jellemző nagy lelkiismeretességgel készült erre az adásra is, mint minden megszólalására. Sokszor átfogalmazta az összekötő szöveget, minden témához hozzáolvasott.

Lelkesen tanította a később már három megyére sugárzó régiós rádióba érkező fiatal munkatársakat.  Felejthetetlen mondása: a hallgatót kézen kell fogni és végigvezetni a műsoron.

Emlékezetes sorozata volt a Promenád, amellyel Miskolc egyik forgalmas helyéről, a városháza melletti kis térről élőben jelentkezett a rádió, ide neves személyiségeket hívtak meg kötetlen beszélgetésekre.

Riportjaival leképezte a Miskolci Galéria évtizedeit, a Téli tárlatokat, Biennálékat, műsoraiból a Miskolci Nemzeti Színház előadásait is megismerhette a hallgató.

Veszteségként élte meg a Magyar Rádió vidéki stúdióinak megszüntetését, bár ekkor már nyugdíjban volt, nagyon megviselte egykori munkahelyének leépítése.

Jelentősebb kitüntetéseket is kapott életében, Miskolc Nívódíját és a Magyar Rádió Nívódíját. Akik Vele dolgoztak, rengeteget tanulhattak Tőle szakmáról, emberségről. Isten Veled Marcsu! Biztosan vár már Rád egy égi frekvencia.

Beély Katalin