Elhunyt Esterházy Péter, Kossuth-díjas író

2016.07.14 19:02

Meghalt Esterházy Péter – közölte az MTI-vel az író családja és kiadója.

“A család és a Magvető Kiadó mély fájdalommal tudatja, hogy 2016. július 14-én a délutáni órákban Esterházy Péter elhunyt” – olvasható a család és Nyáry Krisztián közleményében.

A 66 évesen elhunyt Kossuth-díjas írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Esterházy Péter 1950-ben született Budapesten. Nagyapja Esterházy Móric gróf, 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt - írja a Wikipédia. Édesapja gróf Esterházy Mátyás (1919–1998), édesanyja Mányoki Irén Magdolna (1916–1980). Felesége: Reén Margit, négy gyermek édesapja. A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd eredetileg matematikusként végzett az ELTE-n 1974-ben. 1978 óta szabadfoglalkozású író.

Magyarországon több száz tanulmány, kritika jelent meg munkáiról; számos rangos irodalmi díjban részesült bel- és külföldön egyaránt. Regényeit és elbeszéléseit több mint húsz nyelvre fordították le, külföldön is széles körben elismerik.


A Kossuth-díjas magyar író tavaly októberben, a göteborgi könyvvásárra írt levelében jelentette be, hogy hasnyálmirigy rákja van.


A Élet és Irodalomban megjelent levélben Esterházy azt írja: „Erről sokat tudnék beszélni (hogy mi az irodalom – a szerk.), a varázsról, a titokról. És milyen lelkesen, ihletetten. Hiszen ez tölti be az életem. (Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.) Folytatom zárójelen kívül, mintha mi sem történt volna.”

Esterházy Péter egy hónappal ezelőtt még beszédet mondott 87. Ünnepi Könyvhéten:

mti.hu