Elhunyt Harangozó Teri énekesnő

2015.09.09 09:39

Életének 72. évében kedd este elhunyt Harangozó Teri énekesnő - közölte a család az MTI-vel.

Harangozó Teri az 1965-ös "Ki mit tud?" felfedezettje, a 70-es és 80-as évek ikonikus magyar énekesnője volt. Legismertebb dalai: Mindenkinek van egy álma, Minden ember boldog akar lenni, Minden nap, Sose fájjon a fejed, Azok a szép napok, A zápor, Szeretném bejárni a Földet. A család tudatta, hogy egy gyors lefolyású tüdőbetegség következtében hunyt el Harangozó Teri."Gondoskodó szeretete, a végső napokig kitartó szórakoztató humora, gyönyörű hangja, egyénisége hiányozni fog rokonainak, barátainak, közönségének" - áll a család közleményében.

mti.hu

Ahogy az már lenni szokott, az ő élete sem csak a csillogásról szólt. 1970-ben, mikor Szécsi Pál tablettákkal és konyakkal öngyilkos akart lenni, őt hívta telefonon. Teri értesítette a mentőket, Szécsit nyolc napon keresztül lélegeztették. Mégis hamar felépült, csak a nyakán a gégemetszés helye maradt örök emlékül, valamint az életét megmentő Harangozó Teri neve Szécsi Pál első dalszövegében.

Az énekesnő saját magánélete sem volt mentes a viharoktól: kétszer is volt férjnél, de egyikőjük mellett sem találta meg az igazi boldogságot. Első férje civil volt, a második terelgette a pályán, vele négy évet élt Los Angelesben. Szakításaiban talán az is közrejátszott, hogy sosem akart gyereket, mindig úgy érezte, pont rosszkor érkezne.

– Szenvedélyes szerelmeket éltem át, sokszor meg is szenvedtem a szakítást, de mindig én mondtam ki az utolsó szót. Ha azt éreztem, hogy vége lesz egy kapcsolatnak, gyorsan leléptem. Gyermekem is lehetett volna, de nem volt rá időm. Én nem családanya akartam lenni, hanem énekesnő. Volt időszak, mikor majdnem minden este fellépésem volt. És volt, hogy teherbe estem – többször is. Mindig épp rossz időben, mikor nem törhetett ketté a karrierem – nyilatkozta évekkel ezelőtt, amikor arról is beszélt, hogy egy évtizedes barát van mellette, ő segíti mindenben.

Élete utolsó esztendeiben szűkölködött a pénzben, azt nyilatkozta, az autóját sem tudja fenntartani. És először tavaly beszélt arról, hogy betegeskedik:

– Keringési zavaraim vannak, pajzsmirigy-alulműködés, csontritkulás, és a térdem is rettenetesen fáj. Most alig bírok lábra állni, de házhoz jár az orvosom, aki injekciókkal csökkenti a fájdalmamat. Bár erre én azt szoktam mondani: ha ebben a korban nem fájna semmim, már nem is élnék – mondta a Kiskegyednek az énekesnő.

Most augusztus 22-én szállították kórházba, intenzív osztályos ellátásra szorult. Pár nap múlva a Borson keresztül üzente a rajongóknak és a barátainak, hogy rendben van, és gyorsan fel szeretne épülni, ugyanis tervei vannak. Néhány nappal később azonban megoperálták, az első információk szerint szívinfarktussal.

Családja nem adott felvilágosítást az állapotáról, így számos találgatás látott napvilágot betegségéről. Információink szerint súlyos tüdőműtéten esett át és az operáció alatt kiszakadt mellimplantátumát is eltávolították. A beavatkozás után kómába esett és legyengült szervezete szeptember 8-án este feladta a küzdelmet.

Bóta Gábor
Harangozó Teri halálára


Hetvenharmadik évében, gyors lefolyású tüdőbetegségben, meghalt az országosan ismert, rendkívül népszerű Harangozó Teri, táncdalénekesnő. Amiről dalolt, az sokak vágyait testesítette meg.

„Szeretném bejárni a Földnek minden zegzugát, amit csak alkotott az ember, látni száz csodát”, énekelte Harangozó Teri akkor, amikor esélyünk se nagyon lehetett erre. Még útlevélhez és némi valutához jutni procedúrát jelentett. Hogy az anyagiakról ne is beszéljünk. De a dal, és az érzelmesen behízelgő előadásmód sokak vágyát testesítette meg, ahogy maga Teri is, hiszen rengetegen csak így hívták. Példa volt arra, hogy egy egyszerűnek ható, de nagy szívű vidéki lány, a Ki mit tud? című tehetségkutató műsor segítségével, hogyan kerülhet hirtelen reflektorfénybe, hogy lesz kapásból országosan népszerű. Hamupipőke történet volt ez, a lentről jövő villámgyorsan fölkerült a csúcsra, a nép virágszála sztár lett. Ez egybeesett azzal, amit a hivatalos ideológia, a Kádár korszak is sugallni akart, hogy lám, ez nálunk tömegek számára járható út, miközben persze ritkán lehetett a mélyből valóban legfelülre kerülni.

Harangozó azért is válhatott az ország egyik legnépszerűbb művészévé, mert sokak álmainak megtestesítője volt. Amikor azt énekelte, hogy „szeretnék mindenkit szeretni”, akkor ez a nagylelkű naivitás hihető volt róla. Szép hangja őszinteséggel párosult. Nem úgy lett sztár, hogy fent trónolva elérhetetlenné vált, kedves maradt, keresetlenül, természetesen beszélt, nyíltnak tűnt. Nem véletlen, hogy övé lett az első aranylemez nálunk. A táncdalfesztiváloknak is állandó résztvevőjévé vált, ahogy az országjáró turnéknak szintén. Számos slágere örökzölddé vált, például a Minden ember boldog akar lenni, a Mindenkinek van egy álma, a Sose fájjon a fejed, ma is ismert nóták. Hajlama volt a túlzott érzelmességre, de ezzel is tömegek ízlésvilágát fejezte ki.

Aki hamar fönt találja magát, gyakran kerül szédítő tempóban le is. Én pályakezdőként egy ilyen időszakában találkoztam vele, amit soha nem fogok elfelejteni. A Magyar Rádió akkor még egytémás, Gondolat-jel című órás műsorába készítettem összeállítást a műsoros éjszakai bárokról. A füstös kocsmának is beillő, lepukkant Tavaszban, ami nem volt mentes a balhéktól sem, és pódiuma sem igen volt, Harangozó a kőpadlón, az asztalok és a hangoskodó vendégek között, magassarkúban és rózsaszín nagyestélyiben mászkálva dalolt arról, hogy szeretné bejárni a Földet. Nem voltak trükkjei, ki- és beszólásai, nem alkalmazkodott a bárműfaj sajátosságaihoz, mintha ekkor is kamerák kereszttüzében, országos nyilvánosság előtt lett volna, tartással, lelkét kitéve, énekelt. És csodák csodája, csend lett, abbamaradt az általános, erős alapzaj, a pohárcsörgés, a pincér is óvatosabban hordta ki a piákat. Harangozó lehetetlen közegben is kivívta magának a figyelmet, úgy, hogy bár rózsaszín nagyestélyiben való megjelenése és érzelmi túltengése anakronisztikus volt ezen a helyen, jottányit se adott le abból, amit képviselt.

Aztán kérlelt, hogy készítsek vele interjút, mert az most nagyon jót tenne neki. Köpni-nyelni nem tudtam. Ő az országos sztár egy kezdő névtelent kért erre, sokat megértettem ekkor a fent és a lent fájdalmas természetrajzából. Tény, hogy nem tudott úgy folyamatosan felszínen maradni, mint korosztályából Korda György. Hallani lehetett arról, hogy már szűkölködik, hogy autóját is nehéz fenntartania. Táncdalénekesek nem kapják meg a jelentős pénzzel is járó, Nemzet Művésze címet. Harangozó pedig a nemzet művésze volt akkor is, ha esetleg amit csinált, az többünk ízlésének nem felelt meg.

nepszava.hu