Elindul a méltóság menete

2015.02.09 06:32

Minden dolgozó emberért, a vidéki Magyarországért indul el Kazincbarcikáról reggel 9-kor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei méltóság menete. Délután 17.30-kor Mátészalkán, a szabolcsi menet résztvevői demonstrálnak, majd holnaptól más olyan megyékben is, ahol sok kilátástalan helyzetben lévő ember él, a kormányhivatalokhoz vonul a Közmunkás Szakszervezet, hogy a jövő hétfőtől újra ülésező Országgyűlés figyelmét felhívja a szegénységre.

A kormányhivatalokhoz érve átadják majd követeléseiket, amelyek a tömeges méreteket öltő elszegényedés azonnali megállítását sürgetik. A szakszervezet szeretné elérni az alapvető élelmiszerek áfájának 20 százalékos csökkentését, a nettó minimálbér 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelését, a közszféra béreinek 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos növelését, a "közmunkások jogfosztásának felszámolását", a Munka Törvénykönyvének megváltoztatását, valamint a korkedvezményes nyugdíjak visszaállítását. Komjáthi Imre, a szakszervezet társelnöke arra emlékeztetett, korábban tartottak éhségmeneteket, amelyekkel szerinte a lakosságot ugyan sikerült felrázni, a kormánypárti politikusok azonban nem hallgatták meg őket.

Eközben a dolgozói szegénységről, a nyomorról, a gyermekéhezésről ma konferenciát rendez az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet. A rendezvényen mások mellett előadást tart Tóbiás József pártelnök, Vécsi István a szakszervezet elnöke, Lakner Zoltán politológus, szociálpolitikus és Mihályi Helga egyetemi adjunktus, szociológus.

nepszava.hu