Elítélték a fészekrakókat – 7 év börtön az ügyvédnőnek első fokon

2015.12.10 17:02

Bizonyított a bűnszövetség, sokaknak több évig ülniük kell – röviden így foglalható össze a miskolci ingatlancsalásos ügy elsőfokú ítélete. A fővádlottak többsége nem bírta állva végighallgatni az ítélethirdetést. A vevők és eladók többségének azonban nem kell börtönbe vonulnia, felfüggesztett büntetéseket kaptak.

Bűnösnek találta a bíróság B. Marianna ügyvédnőt, az elsőrendű vádlottat, a bíróság az ő esetében is bizonyítottnak látta a bűnszövetségben elkövetés tényét, ami súlyosító körülmény volt. B. Mariannát hét év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és több mint 26 millió forint vagyonelkobzásra.

birosag_feszekrako_itelet_151210_ja_16.jpg

fotó: Juhász Ákos

B. Mariannát különösen jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás, különösen nagy kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, 126 rendbeli vesztegetés bűntettében és 111 rendbeli társtettesként, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek a bíróság.

A másodrendű vádlott, az ügyvédnő titkárnője, irodavezetője 6 év börtönt kapott, csakúgy, mint az egyik felhajtó, G. Sándor és a negyedrendű, banki ügyintéző B. H. Enikő is. K Roland, aki a másik felhajtó volt, hét év szabadságvesztést kapott és 20 millió forint vagyonelkobzást. Négy év szabadságvesztést ítélt elsőfokon a bíróság az ingatlan értékbecsléssel foglalkozó ötödrendű vádlottnak, illetve K. Zoltánnak is, aki a hatodrendű vádlottja az ügynek.

birosag_feszekrako_itelet_151210_ja_18.jpg

Több mint száz vádlott esetében - ők főként eladók és vásárlók voltak - egy év szabadságvesztést ítélt a bíróság, ezt azonban két évre felfüggesztve.

Másfél órán át tartott csak az ítélet rendelkező részének a felolvasása, a teljes ítélethirdetés öt óra alatt ért véget a bíróságon, vagyis ennyi ideig olvasott fel Péter Zoltán bíró, aki a vádlottakkal együtt már 126 tárgyalási napon van túl ebben az ügyben.

Az ügy részleteiről itt írtunk, az utolsó szó jogán elhangzottakról, az utolsó tárgyalási napról pedig itt olvashatnak.

Az ország legnagyobb bírósági perében 290 vádlottal kellett szembenéznie a hazai törvényhozásnak. Ha valaki csak a nyomozati iratok szeretné végigolvasni, akkor annyit olvas, mintha egymásután negyvenszer elolvasná végig a Háború és békét.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyien fellebbeznek a majd 300 vádlott közül, az azonban borítékolható, hogy itt nem áll meg a fészekrakó ügy, jövőre valószínűleg másodfokon is elkezdik majd a miskolci ingatlanügy tárgyalását.  

Az ítélet nem jogerős, a fővádlottak és védőik jogorvoslattal éltek a kiszabott büntetés enyhítése érdekében, 23 vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, míg az ügyész, valamint a további vádlottak és védőik 3 napos gondolkodási időt kértek.

minap.hu