Elképesztő csalásra bukkantak a magyar boltokban - lebukott a piacvezető

2019.04.03 10:54

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalék tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Nem volt hiábavaló: a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

Fotó: Shutterstock

 

Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek - informálta a Nébihet egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100 százalék tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.
 
A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig (2019. március 14.) kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.
 
Mindhárom érintett márkanév alatt (Biopont, Vegabond, Eccofood) a Biopont Kft. gyártja és forgalmazza a tönkölyliszteket, a cég a honlapján Magyarország piacvezető bioélelmiszer-gyártó és forgalmazó vállalatának tünteti fel magát. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő kft. 2017-ben 1,7 milliárd forint nettó árbevételt és ötmillió forint adózott eredményt ért el a Céginfo.hu adatai szerint.
 
Az eljárásban - a benyújtott dokumentumok alapján - jelenleg az alábbi termékek érintettek:
 
  • Biopont Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • Biopont Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • Vegabond Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • Vegabond Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg
 
Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása (többek között a laboratóriumban mért értékekkel) elérhető a jogsértés listán.
 
Íme, a részletek
  KÖZÖNSÉGES ÉTKEZÉSI BÚZA-LISZT (TRITICUM AESTIVUM SPP. AESTIVUM) TARTALOM TÖNKÖLYBÚZA LISZT (TRITICUM AESTIVUM SPP. SPELTA) TARTALOM
BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70 42 százalék 58 százalék
BIOPONT Bio  tönkölybúza liszt teljes kiőrlésű  TGL-300 47 százalék 53 százalék
VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70 45 százalék 55 százalék
VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300 47 százalék 53 százalék
Forrás: Nébih
 
Dzindzisz Sztefan
napi.hu