Elképesztő furcsaságok keringenek a Quaestor-ügyben

2015.07.08 09:46

Egyre csak szaporodnak a furcsaságok a Quaestor-ügy körül. Hétfőn a Quaestor Alap bejelentette: egyelőre csak 20 ezer euróig kártalanít az OTP Bank folyamatban lévő alkotmánybírósági kérelme miatt, ugyanakkor a bank Portfolio-nak megfogalmazott véleménye szerint a kérelem elbírálása nem akadályozhatja a törvény végrehajtását, márpedig ez alapján 30 millió forintig járna a kártalanítás. Érthető okokból háborognak tehát a károsultak, akik közül, mint kiderült, jóval többen rendelkeznek 30 millió forint feletti megtakarítással a Quaestornál, mint ahogyan azt korábban Rogán és Orbán állította.

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (a továbbiakban: Quaestor Alap) hétfő esti közleménye szerint egyelőre csak a fiktív kötvények után, a Beva által fizetendő 20 ezer euróig kártalanítják a kötvényeseket, a 100 ezer euróig fennmaradó további összeg kifizetését az alap csak időben eltolva tudja teljesíteni, erre tehát még várniuk kell a károsultaknak. A közlemény szerint azért, mert egy folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárás miatt a kárrendezés finanszírozása jelenleg sem a jegybanktól sem pénzpiaci forrásokból nem megoldható.

Az OTP Bank jelentette be, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a Quaestor-törvény és a Quaestor Alap miatt arra hivatkozva, hogy az alapba történő befizetés alkotmányos jogokat sért. A Quaestor Alap közleményében tehát erre az eljárásra hivatkozik.

Hol vannak itt a furcsaságok?

-    A Quaestor-károsultak tegnapi levele szerint a csak 20 ezer euróig történő kártalanítás és a Quaestor Alap döntése törvényellenes, ugyanis szerintük egy alkotmánybírósági eljárás a hatályos törvények szerint nincs ráhatással egy hatályos törvény végrehajtására.
-    Ezt erősítik meg az általunk kérdezett jogászok is, mondván, hogy amíg az Alkotmánybíróság nem helyezi hatályon kívül a Quaestor törvényt, addig azt végre kell hajtani.
-    Ráadásul kérésünkre az OTP Bank is megerősítette: beadták az Alkotmánybírósághoz a kérelmet, de annak nincs halasztó hatálya, tehát a kérelem beadása és elbírálása nem lehet hatással a Quaestor-törvény végrehajtására.
-    Az meg külön érdekesség, hogy hétfői közleményében a Quaestor Alap azt közölte, hogy 30 millió feletti összeghatárnál a Quaestor-törvény hatálya alá eső károsultak száma 802 főt tesz ki, holott Rogán Antal és Orbán Viktor korábbi nyilatkozatukban még 73 főről beszéltek. Ez joggal vetheti fel annak a gyanúját, hogy "újdonsült" fiktív kötvényesek jelentek meg.
-    A Blikk információi szerint a károsultak a pénzük mellett a befektetéseik után járó osztalékhoz sem tudnak hozzájutni, mivel a lap szerint a tavalyi eredmény után járó osztalékot most júniusban utalta át több tőzsdei cég is, köztük az OTP és a Mol a már zárolt számlákra. A tőzsdei cégek ugyanakkor nem is tehetnek mást, törvényi előírás szerint nekik az értékpapírszámlát vezető céghez kell utalniuk.
-    Emiatt a júniusban kapott osztalék akár ki is maradhat a kártalanítási összegből, ugyanis azok az ügyfelek, akik májusban nyújtották be a kárigényüket a Bevához, még nem tudták szerepeltetni a júniusban kapott osztalékot a kárigény összegében.

portfolio.hu