Elképesztő közbeszerzés: sok ezer új autót vesz a magyar állam

2019.07.08 17:51

Rendkívül magas keretösszegben és időtartamra kötne a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság autók szállítására és szervizelésére keretmegállapodást. A nyertesekkel kilenc évre és nettó 82,5 milliárd forint keretösszegre szerződnek.

illusztráció

 

Kilenc évre előre kiválasztja - a jelenleg a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó - Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), hogy mely autókereskedők szállíthatnak gépjárműveket a költségvetési intézményeknek, a nyertesekkel nettó 82,5 milliárd forint értékben kötnének keretmegállapodást - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetményből.
 
A KEF közbeszerzési kiírása több szempontból is aggályos, korrupciós kockázatot hordoz a közbeszerzési dokumentumokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján szűrő Red Flags alkalmazás szerint. (Az alkalmazás célja, hogy segítse a korrupció megelőzését és feltárását az állampolgárok, újságírók és hatóságok számára. A projektet a közpénzek átlátható elköltésért küzdő szervezetek, a K-Monitor Iroda és a Transparency International Magyarország valósítja meg, az Európai Bizottság támogatásával.)
 
Miért aggályos?
 
A minisztériumok és a Miniszterelnökség ellátását végző, valamint a központosított közbeszerzési rendszert működtető KEF autós tendere aggodalomra ad okot abból a szempontból, hogy annak eredményeként a megszokott négy év helyett kilenc évre (108 hónapra) kötnének a nyertesekkel keretmegállapodást, valamint ezzel meglehetősén magas, nettó 82,5 milliárd forint keretösszegű megrendeléshez jutnának a szállítók.
 
Továbbá a kiírásban nincsenek pontosan meghatározva a gazdasági-pénzügyi alkalmasságnál a minimumkövetelmények, amiket a pályázóknak teljesíteniük kell - hívja fel a figyelmet a Red Flags. A KEF a közbeszerzést részekre osztotta, és azt is meghatározta, hogy részenként csak egy ajánlattevővel köt majd szerződést - ez leszűkítheti a nyertesek körét, még akkor is, ha a pályázók konzorciumot alkotva közösen jelentkeznek az eljárásra.
 
Mit vesznek?
 
A közbeszerzést járműkategóriánként 15 részteljesítésre bontották, ezek között megtalálhatók többek közt a főként rendvédelmi és honvédelmi célra használt járművek éppúgy, mint a minisztériumok és háttérintézmények áruszállítói vagy a felsővezetők által használt autók. (A rendvédelmi és honvédelmi szervek autóparkjának megújítása folyamatos volt az elmúlt években, a KEF legutóbb 2017-ben 45 milliárd forintért kötött keretmegállapodást ezek beszerzésére. Például csak az ORFK az elmúlt két évben bruttó 33 milliárd forintért kapott 3131 darab személy- és teherautót a Vezess.hu által kikért korábbi adatok szerint; köztük több száz Mercedest és Audit is vásároltak.)
 
 
napi.hu / vezess.hu