Elkészült a Mária-oltár Martin-kertvárosban

2015.10.03 17:30

Oltárt készíteni ritka megbízatás, munkájuk gyümölcse több generációt elkísér majd.

Dr. Seregély István nyugalmazott érsek szentmise keretében október 4-én, vasárnap szenteli fel a martinkertvárosi római katolikus templom új mellékoltárát. A Szűz Mária Szeplőtelen Szívét ábrázoló képet keretező alkotás 55 éves tervrajz alapján készült.

„Az elmúlt évben, a templom felszentelésének 80. évfordulójára készülve került elő a plébánia irattárából a senki előtt nem ismert, megsárgult terv."

 

1960-ban készült a terv
„A templom tervezője, Pázmándi István 1960-ban elkészítette a Mária-oltár tervét is, akkor – valószínűleg anyagi nehézségek miatt – nem épülhetett meg. Hosszú évtizedeken keresztül egy ideiglenes oltárt láthatott a templomukba belépő. Azt gondoltuk, itt a megfelelő alkalom – a tavalyi évfordulóhoz kapcsolódóan –, hogy az egykori tervező álmai megvalósuljanak”– meséli Péter György, az egyházközség világi elnökhelyettese. „Alapos mérlegelés után döntöttük el, hogy erdélyi fafaragókkal készíttetjük el az oltárt, hiszen úgy tartják, ebben a mesterségben ők a legkiválóbbak”– veszi át a szót Tóth István plébános.

Komoly kihívás
A feladatot a csíkszentkirályi György Gábor fafaragó és Péter Sándor asztalosmester közösen vállalták. Az oltár elkészítése komoly kihívást jelentett számukra, mert a tervek nem voltak pontosak, s a tervezőt már nem kérhették meg pontosításra. Újszerű volt az erdélyi motívumokhoz szokott mestereknek a barokk stílus megjelenítése is. A munka nem egy helyen zajlott. Péter Sándor a vázszerkezetet, az asztalosmunkát készítette, György Gábor pedig a díszítőelemek kifaragásával foglalkozott. Mindennap egyeztettek, és amikor egy-egy résznél megakadtak, támogatták egymást. A nehézségeket mutatja, hogy míg egy székely kapu elkészítéséhez 10–12-féle véső elég, addig ehhez az oltárhoz legalább 35-féle kellett, és többségüket ők maguk készítették. Négy hónapon keresztül dolgoztak, általában reggel 5-től este 9-ig.

oltar2

A miskolciaknak szánt oltárt úgy kellett megvalósítani, hogy milliméterre pontosan keretezze a már meglévő Mária-képet, valamint könnyen szállítható legyen. Az oltár négy darabban érkezett Magyarországra. Fél nap alatt szerelték össze helyi segítséggel. „A plébános úr is lelkesen dolgozott velünk”– emelte ki György Gábor.

 

A legbüszkébbek
Szinte hitvallásként árulták el, hogy erre a munkájukra a legbüszkébbek az életművükből. Hiszen egy templom oltárának elkészítése ritka megbízás és nagy megtiszteltetés. Ráadásul munkájuk gyümölcse több generációt elkísér.

boon.hu